„Pistolarii” Sucevei


Intră acum și în grupul de

Aproape 1.000 de suceveni deţin pistoale de autoapărare, fie că sunt cu bile de cauciuc sau cu gaze. Potrivit Inspectoratului de Poliţiei Judeţean Suceava, în comparaţie cu acum cinci ani, când existau în jur de 500-600 de astfel de arme în judeţ, în prezent, numărul acestora a ajuns la aproape 1100 (332 – pistoale cu bile cu cauciuc, 767 – pistoale cu gaze).

Serviciul Arme din cadrul IPJ Suceava, arată că, de la an la an, numărul armelor de autoapărare a crescut. În 2007, de exemplu, erau 590 pistoale cu gaz şi 80 pistoale cu cauciuc, în 2008, 642 pistoale cu gaz şi 141 cu bile, în 2009, 701 cu gaze şi 211 cu bile.

Majoritatea sunt persoane care desfăşoară activităţi comerciale şi lucrează cu valori mari, însă au existat şi cazuri de persoane care au vrut să-şi ia pistoale de autoapărare, întrucât locuiesc în zone mai izolate.
În ultimii doi, nici unul dintre “pistolarii” din judeţ nu a fost nevoit să folosească arma pentru a se autoapăra.

Pentru achiziţionarea unui pistol cu gaze, de exemplu, solicitantul, care are cel puţin 18 ani împliniţi, trebuie să se prezinte la poliţie cu buletinul şi un certificat de cazier judiciar.

I se eliberează în cel mult trei zile o notificare cu care merge la orice armurier autorizat şi îşi poate achiziţiona un astfel de pistol, întorcându-se la poliţie, pentru a se înregistra ca posesor de armă neletală.

La pistoalele cu bile de cauciuc, trebuie plătită în plus o taxă de autorizare (105 lei – regim normal sau 305 lei – regim de urgenţă), trebuie completată o fişă medicală tip armă şi, de asemenea, e nevoie obligatoriu de aviz de la psiholog.

În judeţul Suceava, sunt trei magazine autorizate să vândă arme, două în municipiul Suceava şi unul în Rădăuţi. Preţul pistoalelor pentru autoapărare oscilează între 1.000 şi 2.000 de lei.

Cel mai scumpe sunt pistoale cu bile de cauciuc, care pot fi încărcate, însă, şi cu cartuşe oarbe, precum şi cartuşe cu gaz.


Intră acum și în grupul de