Volodimir Zelenskiy, mesaj video: Rachetele rusești care au survolat spațiul aerian al României reprezintă o provocare pentru NATO. MApN neagă că rachetele ar fi trecut deasupra României


Intră acum și în grupul de

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenskiy, a transmis, vineri după amiaza un mesaj video legat de atacul cu rachete din cursul dimineții și susține că au fost rachete care au survolat spațiul aerian al României ceea ce reprezintă o provocare pentru NATO.

„Inamicul a lansat cel puțin 70 de rachete într-un alt atac masiv în această dimineață. Cel puțin 60 de rachete au fost doborâte. Toate țintele lor erau civili, infrastructura civilă. Din păcate, au fost lovituri, sunt victime. Condoleanțe familiei! Mai multe rachete rusești au trecut prin spațiul aerian al Moldovei și României. Aceste rachete reprezintă o provocare pentru NATO și securitatea colectivă. Aceasta este teroarea care poate și trebuie oprită. Lumea trebuie să se oprească”, se arată în mesajul lui Zelenskiy.

Ministerul Apărării Naționale al României a transmis, oficial, că nicio rachetă rusească nu a survolat spațiul aerian al României.

„Sistemul de supraveghere aeriană al Forțelor Aeriene Române a detectat vineri, 10 februarie, o țintă aeriană lansată din Marea Neagră de pe o navă a Federației Ruse, din apropierea Peninsulei Crimeea, cel mai probabil o rachetă de croazieră, care a evoluat în spațiul aerian al Ucrainei, Republicii Moldova și a reintrat în spațiul aerian ucrainean fără să intersecteze, în niciun moment, spațiul aerian al României.

Cel mai apropiat punct al traiectoriei țintei de spațiul aerian al României a fost înregistrat de sistemele radar la aproximativ 35 kilometri Nord-Est de graniță.

Autoritățile române au aplicat toate procedurile standard de la momentul detectării lansării țintei și până la clarificarea completă a acestei situații. În plus, la ora 10.38, două aeronave MiG-21 LanceR ale Forțelor Aeriene Române din serviciul de luptă Poliție Aeriană sub comandă NATO, care se aflau în acea perioadă într-un zbor de exercițiu, au fost redirecționate către zona de Nord a României pentru a suplimenta opțiunile de reacție.

După aproximativ două minute situația a fost clarificată, iar cele două aeronave și-au reluat misiunea inițială. Forțele Aeriene Române monitorizează permanent, în cooperare cu forțele Aliate, spațiul aerian național și zona din proximitate”, este comunicatul transmis de MApN.


Intră acum și în grupul de