JulfFIT-un produs din cânepă ce reinterpretează julfa, marele câștigător al concursului FIA Food Fest, organizat de USV


Intră acum și în grupul de

Sub egida Ministerului Educației, Facultatea de Inginerie Alimentară din cadrul Universității „Ştefan cel Mare” din Suceava a organizat, sâmbătă, cea de-a IV-a ediție a concursului FIA Food Fest, la care au participat 30 de echipe, alcătuite din 92 de studenți de la ciclurile de studii de licență și masterat. Tematica concursului a fost crearea de produse alimentare inovative, având ca scop dezvoltarea competențelor studenților în materializarea unei idei într-un produs alimentar, care să respecte legislația din domeniul alimentar. Produsele prezentate au acoperit o gamă largă: panificație, patiserie-cofetărie, băuturi fermentare și produse alcoolice. Competiția din acest an a fost axată pe reducerea deșeurilor și valorificarea subproduselor din industria alimentară, în acord cu strategia Europa 2030. 

Juriul competiției a fost format din absolvenți și colaboratori ai Facultății de Inginerie Alimentară, angajați în cadrul companiilor Betty Ice, Danilevici Carn-Prod S.R.L., Rompak Pașcani, Five Continents Group Botoșani, Malu Comprest SRL Botoșani, Auchan Suceava și Aqua Carpatica.

„Angajatorii care sunt prezenți astăzi, aici, în cadrul comisiei de evaluare și nu numai, sunt cei interesați de recrutarea viitorilor ingineri, astfel încât produsul finit al nostru, care este absolventul, să se integreze pe piața muncii. Ceea ce au făcut studenții astăzi se încadrează în direcțiile de cercetare europene, care presupun reducerea deșeurilor și valorificarea subproduselor alimentare.”, a declarat prof. univ. dr. ing. Mircea Oroian, decanul Facultății de Inginerie Alimentară.

Premiul I a fost obținut de produsul „JulfFIT” realizat de către studenții Balla Klaus, Cârșmariu Georgian, Ceomeică Elena, Monor Vlad și Tofan Alina, coordonați de către șef lucrăti dr. ing. Anca Gâtlan și asist. univ. dr. ing. Florin Ursachi. JulfFIT este un produs realizat din cânepă, fiind o reinterpretare a julfei.

Premiul II a fost acordat pentru două produse: „Happy belly”, face parte din categoria produselor zaharoase, fiind un produs funcţional ce conţine materii prime neconvenţionale, cu valoare nutriţională şi energetică superioară produselor similare de pe piaţă, a fost realizat de Toma Andrei, Colniceanu Ana, Boldea Chirilă Andrei, Preda Ionuț și Burac Anca, coordonați de șef lucr. dr. ing. Amelia Buculei, și „Color-griss”, realizat de Sabrina-Lorena Agafiței, Alexandra-Ionela Miron, Raluca-Florentina Loghin și Valentin Gabriel Ababei, coordonați de șef lucr. dr. ing. Sergiu Pădureț, care au încercat să valorifice urzica și leurda și au folosit făina de dovleac pentru realizarea unui mix de grisine.

Premiul III a fost adjudecat de trei produse, după cum urmează: „Praline vegane” – produs realizat de studenții Avasiloaie Andreea, Alupului Maria, Timoficiuc Doina, Apostol Alexandra și Luncașu Constantin, coordonați de șef lucr. dr. ing. Eufrozina Albu, „Dias sweety”, realizat de către Boghiu Serghei, Guțu Ana, Lazarescu Daniela și Șepilov Ionuț, coordonați de conf. univ. dr. ing. Ana Leahu, și „No waste”, realizat de Federeac Silviu și Mitric Gabriel, coordonați de asist univ. drd. ing. Ovidiu Procopeț.

Mențiune au primit următoarele produse: „Deliciu de brânză”, realizat de Florea Petronela, Tarniță Lavinia și Ursachi Daria, „Finie crunch”, realizat Timuș Polina și Bîrsan Brândușa, „Tartă cu dulceață de ardei iute”, realizat Butnariuc Andreea, Buziuc Simona, Moroșan Maria Otilia și Roznovan Lilioara, și „Brioșă cu caise și rozmarin”, realizat Florea Petronela și Burac Anca.


Intră acum și în grupul de