Ion Lungu a ajuns în Suedia și a constatat că autobuzele electrice ale primăriei Malmö au aceeași culoare cu cele din Suceava


Intră acum și în grupul de

Primarul Sucevei, Ion Lungu, se află în Suedia, la Malmö, unde participă la un proiect din cadrul Programului „URBACT” finanțat de Uniunea Europeană.

El a spus că municipiul Suceava a elaborat un proiect împreună cu orașele Lyon din Franța care este lider de proiect, Munchen -Germania, Lahti-Finlanda, Strasbourg-Franța, Bennisa-Spania, Loule-Portugalia, Malmö-Suedia și Elefsina -Grecia .

„Am participat la prima întâlnire la Malmö -Suedia, cu reprezentanții proiectului. La  deschiderea  reuniunii „URBACT University” Malmö 2023 au fost prezenți 460 participanți, din 256 orașe delegate, reprezentând 30 de țări”, a precizat primarul.

El a menționat că a avut discuții, printre alții, cu  viceprimarul  orașului Malmö, Sofia Heden și cu directorul Secretariatului URBACT, Teofil Olivier Gherca, un român pe care Ion Lungu a spus că îl cunoaște de pe vremea când acesta lucra la Ministerul Dezvoltării.

„Am vizitat primăria orașului Malmö, care are tot parcul auto electric, autobuzele de transport public au o culoare identică cu cele din Suceava”, a subliniat Ion Lungu.

Potrivit primarului, participanții la întâlnire au stabilit ca pe  baza schimbului de experiență și a bunelor practici identificate, fiecare oraș din proiect să realizeze Planul Local de Acțiune în care vor fi prezentate măsuri care urmează a fi implementate la nivel local.

„Scopul principal în timpul elaborării Planului Local de Acțiune este de a identifica exemple de bună practică din partea partenerilor care ar putea fi  aplicate în orașul nostru. Împreună cu membrii Grupului Local Urbact, municipiul Suceava intenționează să proiecteze un număr de acțiuni asociate cu promovarea unui trai sănătos și să identifice scheme de finanțare care ar putea sprijini implementarea acestor acțiuni”, a declarat Lungu.

El a precizat că în Planul Local de Actiune pot fi incluse între altele ecologizarea spațiilor publice, crearea de trasee sănătoase de mers pe jos, reducerea poluării aerului prin instalarea de perdele verzi pe drumurile principale încurajând transportul alternativ, promovarea unui stil sănătos  de „viață urbană”, dar și promovarea alimentației sănătoase în școli, înființarea de centre medicale permanente în fiecare cartier, încurajarea îmbătrânirii active, adaptarea spațiului public la nevoile populației vârstnice,  iar toate aceste acțiuni pot contribui la îmbunătățirea calității vieții.

Ion Lungu a ținut să menționeze că deplasarea în Suedia a fost suportată din bugetul proiectului european, neangajând financiar municipalitatea.

Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională în cadrul programului de cooperare Interegională URBACT IV.


Intră acum și în grupul de