Vizita a Biroului Inaltului Comisariat O.N.U. pentru Refugiati in Romania, la IJPF Suceava (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

O delegaţie din partea Biroului Înaltului Comisariat O.N.U. pentru Refugiaţi (UNHCR) în România a fost primită miercuri, de Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră Suceava.

În cadrul vizitei, membrii delegaţiei, conduse de Reprezentantul UNHCR în România, Machiel Salomons, s-au întâlnit cu reprezentanţii conducerii I.J.P.F. Suceava reprezentaţi de comisarul şef de poliţie Ciorteanu Cezar. Acestora le-au fost prezentate date privind fenomenul migraţionist şi trecerile ilegale din zona de responsabilitate, situaţia statistică privind persoanele depistate la frontieră care depun cereri de azil, precum şi cadrul legislativ care reglementează această problematică.

Au mai avut loc discuţii şi despre activitatea desfăşurată de I.J.P.F Suceava privind securizarea frontierei, dotările poliţiei de frontieră, modalitatea de supraveghere şi control al frontierei de stat, precum şi cooperarea cu grănicerii ucraineni.

Activitatea a continuat cu vizita la Punctul de Trecere a Frontierei Siret, unde membrii UNHCR au avut ocazia de a observa modul în care se efectuează controlul la frontieră conform cerinţelor Uniunii Europene, echipamentul din dotare, precum şi modul de cooperare cu instituţiile care desfăşoară activităţi în cadrul punctului de trecere a frontierei.

Programul a continuat joi, cu o vizită la Centrul Regional de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil – Rădăuţi, unde a avut loc o întâlnire cu managementul Centrului, precum şi cu persoanele de interes pentru UNHCR cazate aici.

În această instituţie se află 49 de persoane care provin din Pakistan, Moldova, Camerun, Afganistan, Algeria, Maroc şi Tunisia. Dintre aceştia 36 au solicitat azil în România, 11 sunt beneficiarii în protecţie subsidiară iar alte două persoane sunt beneficiare ale statutului de refugiat.

Potrivit directorului Centrului de Refugiaţi, comisarul şef Ioan Redniciuc a vizita are drept scop o evaluare a capacităţii de cazare a centrului. Acesta subliniază că, atât la nivelul centrului, cât şi al instanţelor se analizează extrem de atent dacă persoanele care solicită azil. În general, cei care solicită azil spun ca şi-au părăsit ţara de origine din mai multe motive, fie ca au fost persecutaţi sau torturaţi, ca viaţa, libertatea sau integritatea le erau ameninţate pe motive rasiale, religioase, naţionalitate, apartenenţă la un anumit grup social sau opinie politică.

Trebuie menţionat că nu toţi solicitanţii de azil politic au intrat ilegal în ţară prin trecerea frauduloasă a frontierei ci unii au solicitat acest statut după ce au ajuns în România în mod legal. Până la soluţionarea cererii, statul român oferă azilanţilor ajutor financiar de 3,6 lei pe zi, un loc de cazare dar şi bunurile strict necesare de care au nevoie. Centrul de Relocare pentru Refugiaţi de la Rădăuţi a fost înfiinţat în 2005 şi are o capacitate maximă de cazare de 100 de persoane. Anual în baza de date a acestei instituţii au fost procesate circa 150 de astfel de cereri.


Intră acum și în grupul de