Președintele ATOP Suceava: Anual, pe piața stupefiantelor intră peste 50 de noi substanțe psihotrope. Flutur: Dealerii care s-au infiltrat vor să facă foarte ușor bani și tânărul se lasă ușor păcălit


Intră acum și în grupul de

Președintele Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) Suceava, consilierul județean Tudor Plăcintă, a declarat, vineri, în plenul Consiliului Județean Suceava că în ceea ce privește limitarea fenomenului consumului de droguri vor trebui făcute și modificări legislative și mai multe acțiuni de prevenție în rândul persoanelor vulnerabile.

„A fost tras semnalul de alarmă că urgent trebuie făcute modificările legislative necesare pentru că sunt foarte multe lipsuri. Anual intră pe piața stupefiantelor peste 50 de noi substanțe psihotrope care cu greu pot fi încadrate în legislația actuală”, a declarat Plăcintă.

El a spus că o altă chestiune importantă este legată se serviciile sociale care să asigure suportul pentru persoanele care au consumat astfel de substanțe.

Tudor Plăcintă a mai spus că una dintre principalele acțiuni necesare este de conștientizare în rândul persoanelor vulnerabile, a tinerilor în special, a efectelor pe care le au aceste substanțe.

Președintele Gheorghe Flutur consideră că fenomenul consumului de droguri trebuie urmărit îndeaproape, discutat în comunitatea locală unde se constată asemenea situații și făcută prevenție.

„Ne uimim citind în presă că în localitatea X a fost descoperit un tânăr care consumă. Dincolo ce fac structurile statului, problema este a urmăririi fenomenului. Oare n-ar trebui și noi, aleși județeni și consilierii locali din fiecare localitate să urmărim? Uite, în bucățica mea am trei familii plecate în străinătate și de acolo îmi vin niște semnale că sunt niște copii care au rămas fără supraveghere, fără niște sfătuitori. Ce facem noi, asistentul social din localitate, chiar și consilierul nostru? Discutăm în Primărie treaba asta? Discutăm cu biserica treaba asta? Pentru că altfel, mie mi se pare că nu se închide cercul. Doar așa, să le tratăm ca niște fenomene și poliția a aplicat nu știu ce? E atât de profundă problema aceasta încât cred că noi, toate segmentele celelalte trebuie să intrăm un pic în amănunte pentru prevenție pentru că acela e un om rătăcit și aproape nu ai cu cine să stai de vorbă”, a spus Gheorghe Flutur.

El crede că autoritatea locală are mult mai multe de făcut în a afla ce l-a adus pe respectivul să fie consumator de droguri și dacă s-a întâmplat să consume droguri la unele evenimente sau dacă este victima unei filiere ar trebui văzut cum este de procedat pentru destructurarea acestor filiere.

Președintele Flutur a spus că e nevoie de acțiune pe toate fronturile pentru stoparea fenomenului în localitățile județului.

„Dealerii aceștia care s-au infiltrat vor să facă din orice foarte ușor bani și tânărul se lasă ușor păcălit”, a spus Flutur.


Intră acum și în grupul de