140 de suceveni evacuați temporar din locuințe de la începutul anului prin ordine provizorii de protecție


Intră acum și în grupul de

Peste 200 de ordine provizorii de protecție au fost emise de către polițiștii din județul Suceava în primele 9 luni ale anului 2023, în lupta împotriva violenței intrafamiliale.

Potrivit Poliției Județene Suceava, în perioada ianuarie – septembrie 2023, polițiștii au emis nu mai puțin de 201 ordine provizorii de protecție pentru a veni în sprijinul victimelor violenței domestice. Din acest număr, în 140 de cazuri a fost necesară evacuarea obligatorie temporară a agresorilor din locuințele comune.

În plus, chiar în cursul zilei de ieri, polițiștii au emis un nou ordin provizoriu de protecție ca urmare a unei sesizări din partea unei femei care a fost victima unei agresiuni. Femeia în vârstă de 44 de ani, din municipiul Rădăuți, județul Suceava, a declarat că la data de 24 septembrie 2023, a fost supusă unor acte de violență și amenințări de către soțul său, în urma unor dispute alimentate de gelozie și consumul de băuturi alcoolice.

În urma investigațiilor și a completării unui formular de evaluare a riscului, s-a constatat că există un pericol real pentru viața și integritatea victimei. Ca urmare, a fost emis un ordin de protecție provizoriu cu o durată de 5 zile. În acest context, s-a întocmit un dosar penal privind infracțiuni precum violența în familie și amenințarea, urmând să fie soluționat de polițiștii din cadrul Compartimentului de Proximitate.

Ordinul de protecție provizoriu poate fi emis pe loc de către polițiști și include măsuri cruciale precum evacuarea temporară a agresorului din locuința comună, obligarea acestuia la păstrarea unei distanțe minime față de victimă, interzicerea oricărui contact cu aceasta și predarea armelor deținute la poliție.

Încălcarea oricăreia dintre măsurile dispuse prin ordinul de protecție provizoriu este considerată infracțiune și poate fi sancționată cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.

Victimele care se confruntă cu violența intrafamilială sunt îndemnate să solicite un ordin de protecție pentru a-și asigura securitatea. Ordinul de protecție provizoriu se aplică imediat și nu necesită o somație prealabilă.

În cazul în care agresorul nu dispune de cazare alternativă, autoritățile îl vor îndruma spre centrele rezidențiale pentru persoane fără adăpost sau adăposturile de noapte gestionate de autoritățile administrației publice locale.

Este important de menționat că ordinul de protecție provizoriu poate fi contestat la instanța de judecată în termen de 48 de ore de la comunicare, asigurând astfel protecția victimelor violenței domestice și dreptul lor la un mediu sigur.


Intră acum și în grupul de