Suceava, zonă pilot pentru testarea în mediu real a soluțiilor NetZeroCities. Ion Lungu: Experții în domeniile transport, eficiență energetică, clădiri inteligente, digitalizare, mobilitate urbană doresc colaborarea cu municipiul Suceava pentru implementarea proiectelor finanțate pe fonduri nerambursabile.


Intră acum și în grupul de

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a anunțat că a avut o întâlnire foarte importantă la Primăria Suceava în cadrul proiectului „100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030” din care face parte și municipiul Suceava.

El a spus că la nivel național s-a constituit un Centru Național de Competență pentru dezvoltarea orașelor climatice neutre și inteligente- NetZeroCities, un proiect cu fonduri europene din care fac parte între altele Universitatea Suceava, Universitatea Tehnică București, Universitatea Tehnică de Construcții București, Universitatea Tehnică din Cluj Napoca, dar și companiile Orange și Bosch precum și firme de consultanță.

„A fost o întâlnire la care au participat 48 de persoane, oameni foarte bine pregătiți în domeniul lor de activitate. Vreau să spun din capul locului că îi mulțumesc prorectorului Mihai Dimian care a venit cu această delegație la Primăria Suceava. A fost o discuție foarte constructivă legată de proiectele municipalității pe care noi le avem depuse la Bruxelles la Comisia Europeană. Le-am depus în luna septembrie, ni s-au cerut unele clarificări, lucrăm la ele și sperăm să putem semna acel contract climatic-city”, a spus Lungu.

El a menționat că în cadrul discuțiilor cu delegația de specialiști au fost prezentate proiectele depuse de municipalitate la Bruxelles pentru acest Plan NetZeroCites și că speră ca în acest an sau la începutul anului viitor să fie primit avizul favorabil.

„Concret s-a hotărât înființarea unei aplicații de tip „tablou de date” care să permită autorităților publice locale obținerea de date în timp real, referitoare la stadiul proiectelor de investiții, monitorizare, trafic, monitorizare calitate aer, zone de conflict în trafic, disfuncționalități utilități publice, evaluare și monitorizare decizii locale ale Primăriei”, a spus Ion Lungu.

Potrivit site-ului Centrului Național de Competențe pentru Orașele Inteligente ale viitorului, Neutre Climatic, proiectul se va desfășura pe perioada 01.01.2023-31.12.2025.

Astfel, Centrul de excelență derulează cinci proiecte componente de cercetare-dezvoltare-inovare pe direcțiile: (1) Sisteme de guvernanță pentru orașe inteligente neutre climatic, (2) Energie sustenabilă și mediul înconjurător, (3) Clădiri inteligente și sustenabile, (4) Infrastructură și mecanisme de mobilitate inteligentă pentru neutralitatea climatică, (5) Smart Campus.

Pilotarea și testarea soluțiilor se vor face în mediul real, într-un Smart Campus al Universității POLITEHNICA din București și la nivelul tuturor partenerilor din București, Cluj-Napoca, Suceava, Iași, Baia Mare.

Centrul este format pe experiența unui consorțiu de 12 parteneri din mediul de cercetare public și privat și va oferi expertiză pentru autoritățile locale, naționale sau internaționale, în pilotarea, testarea și dezvoltarea de soluții pentru provocările climatice ale orașelor inteligente, se mai arată pe site-ul proiectului.

De menționat este că în cadrul Conferinței Internaționale IEEE Smart Cities (ISC2 2023) – Ediția a IX-a, echipa proiectului 𝐂𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐍𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐝𝐞 𝐂𝐨𝐦𝐩𝐞𝐭𝐞𝐧𝐭̦𝐞 𝐬̦𝐢 𝐬𝐨𝐥𝐮𝐭̦𝐢𝐢 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐝𝐞𝐳𝐯𝐨𝐥𝐭𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐨𝐫𝐚𝐬̦𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐥𝐢𝐠𝐞𝐧𝐭𝐞 𝐧𝐞𝐮𝐭𝐫𝐞 𝐜𝐥𝐢𝐦𝐚𝐭𝐢𝐜 a organizat panelul intitulat: 𝐓𝐡𝐞 𝟏𝟓 𝐌𝐢𝐧𝐮𝐭𝐞 𝐂𝐢𝐭𝐲.


Intră acum și în grupul de