Uraniul de la Crucea va alimenta in continuare Uzina Nucleara Cernavoda


Intră acum și în grupul de

În condiţiile create de intrarea României în UE, activitatea de exploatare din judeţul Suceava va fi diminuată, se arată în raportul prezentat, marţi în Colegiul Prefectural Suceava de Compartimentul de inspecţie teritorială Câmpulung Moldovenesc din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM). Potrivit sursei citate, costurile de închidere şi de ecologizare ale unor perimetre miniere de uraniu, neferoase sau de mangan se ridică la aproximativ 10 milioane de euro.

Astfel, în ceea ce priveşte extracţia uraniului, aceasta se va menţine la producţia actuală, aprobat prin comandă de MEC. Valorificarea acestui zăcământ este foarte importantă întrucât alimentează parţial Uzina Nucleară Cernavodă şi reprezintă o alternativă la criza energetică dependentă de cărbuni şi petrol. Totodată, în raport se subliniază că zona nu prezintă un pericol deosebit, măsurătorile radiometrice arătând că nivelul radiaţiilor se situează în limitele concentraţiilor admisibile, iar pentru ecologizarea sectorului nordic al perimetrului Crucea, unde rezervele au fost epuizate, s-a aprobat programul tehnic de închidere şi ecologizare în valoare de aproximativ 1,2 milioane de euro, urmând ca ordonatorul principal de credite să asigure finanţarea.

În ceea ce priveşte extracţia minereurilor neferoase care se face de SC ”Minbucovina” SA Vatra Dornei doar din sectorul Mănăila, aceasta va mai dura cel mult cinci ani întrucât dotarea tehnică este la nivelul anilor 1970.

Zăcământul cuprifer Leşu Ursului a fost exploatat în subteran 40 ani, iar din cauza nerentabilităţii accentuate activitatea a fost oprită definitiv la 1 iulie 2006, iar în condiţiile integrării în U.E. nu există posibilitatea reluării activităţii. Pentru refacerea mediului afectat de activitatea de exploatare, valoarea lucrărilor de ecologizare a tuturor zonelor afectate este de aproximativ trei milioane de euro. Şi activitatea de extracţie a minereului cuprifer din zona Fundu Moldovei a fost oprită, iar uzina de preparare a fost dezafectata, iar aici valoarea lucrărilor de închidere şi ecologizare este de aproximativ 2,5 milioane de euro, în timp ce în sectorul Mănăila, care mai este activ, după epuizarea resurselor (peste 5 ani), sau închiderea activităţii din cauza nerentabilităţii economice, vor fi necesare fonduri mari pentru ecologizare, de aproximativ două milioane de euro.

Raportul filialei Câmpulung Moldovenesc al ANRM, menţionează că extracţia manganului va continua la o producţie minimă de cca.20-30 mii tone/an, dar mereu va fi sub presiunea beneficiarului, SC ”Sidex” SA Galaţi. În raport este remarcat faptul că în Bazinul Dornelor există resurse de minereu de mangan care ar acoperi necesarul României pe 25-30 de ani, dar costurile de producţie depăşesc preţurile de vânzare, iar valorificarea acestora este nerentabilă.

În ceea ce priveşte exploatarea de sare gemă din Salina Cacica, rezervele asigură asigura producţia instalată încă 50-60 de ani, iar producţia actuală reprezintă 45 la sută din cea din 1990 din cauza pierderii pieţelor externe de desfacere din Polonia, Ungaria şi Cehia, pieţe care au fost câştigate de Ucraina şi Bulgaria. „Menţinerea activităţii de extracţie a sării în condiţiile intrării în U.E., înseamnă în primul rând recucerirea pieţelor pierdute şi reintroducerea extracţiei sării şi în stare solidă, întrucât în prezent această activitate este sistată”, se precizează în raport.

În prezent, în judeţul Suceava personalul ocupat în activitatea minieră este de 1.500 de salariaţi faţă de 21.000 de angajaţi în anul 1990.


Intră acum și în grupul de