IPS Calinic a publicat Decalogul istoricului, la 165 de ani de la Unirea Principatelor Române – O chemare la cercetare onestă și iubire de patrie


Intră acum și în grupul de

În anul în care se sărbătoresc 165 de ani de la Unirea Principatelor Române, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Calinic, a publicat un Decalog al istoricului, o pledoarie pentru cercetarea onestă și iubirea de patrie în cadrul studiilor istorice.

Decalogul începe cu un apel la recunoștință către Dumnezeu pentru darul cercetării și cunoașterii istorice. Arhiepiscopul îndeamnă la rigoare științifică, evidențiind importanța prezentării punctelor de vedere fără a pretinde deținerea adevărului absolut.

Un aspect crucial al Decalogului este aplecarea asupra documentelor istorice cu acuratețe și fără prejudecăți. Arhiepiscopul Calinic îndeamnă la transparență, cerând cercetătorilor să nu ascundă sau să distrugă documente care ar contrazice ipotezele propuse.

Interpretarea documentelor este, de asemenea, subliniată ca fiind esențială și trebuie să se facă cu bună credință și spirit critic. Arhiepiscopul îndeamnă la clarificarea demersurilor măsluite și la prezentarea corectă a informațiilor, mai ales în privința subiectelor sensibile.

Cercetătorii sunt îndemnați și să ofere informații colegilor prin explorarea arhivelor și demonstrarea veridicității afirmațiilor fără a căuta avantaje materiale în schimb. Acest principiu subliniază importanța dedicării față de adevărul istoric, în detrimentul oricăror interese personale.

Arhiepiscopul Calinic îndeamnă, de asemenea, la o prezentare frumoasă a istoriei, fără falsificări pentru a satisface interesele cuiva sau pentru a obține titluri și distincții. El adaugă că ilustrarea istoriei naționale trebuie să se facă cu demnitate, inspirată de marii reprezentanți ai istoriografiei românești.

În final, Decalogul subliniază că înțelepciunea, cinstea, dragostea de Biserică, de oameni, de neam și țară ar trebui să fie virtuțile care să ghideze cercetătorii și să-i ancoreze în eternitate. Este o chemare la a elabora opere de mare trăinicie cu modestie și dedicare, având în vedere că acestea contribuie la cunoașterea și respectul față de istoria națională.

DECALOGUL ISTORICULUI

Alcătuit în contextul împlinirii a 165 de ani de la Unirea Principatelor Române – 24 ianuarie 1859

  1. Mulțumește lui Dumnezeu Care te-a preferat să întocmești, ca rezultat al cercetării şi cunoaşterii, o expunere a faptelor istorice.
  2. Nu renunța la rigoarea cercetării științifice când îți prezinți punctul de vedere, fără a crede însă că deții adevărul absolut.
  3. Cercetează cu acribie documentele și nu tăinui adevărurile istorice.
  4. Nu-ți însuși informații din lucrări științifice fără să menționezi autorul și nici nu ascunde sau distruge documente care contrazic ipotezele tale.
  5. Interpretează mereu cu bună credință, în spirit critic, dovezile istorice, acordând și mai multă atenție subiectelor sensibile, şi clarifică demersurile măsluite părtinitor sau prezentate eronat.
  6. Pune la dispoziția cercetătorilor informații, prin explorarea arhivelor şi prin demonstrarea veridicității afirmațiilor expuse, însă nu în schimbul unor avantaje materiale.
  7. Nu închide istoria în tipare aride, ci descoperă-le semenilor frumusețea acestei științe, fără a o falsifica pentru a fi pe placul cuiva ori pentru a fi onorat cu titluri şi distincţii.
  8. Ilustrează cu demnitate istoria neamului tău, asemenea reprezentanţilor de marcă ai istoriografiei româneşti, cu toată bogăţia pregătirii tale.
  9. Elaborează discret şi solid, fără orgolii zgomotoase, o operă de mare trăinicie, cu care să te identifici.
  10. Înţelepciunea, cinstea, dragostea de Biserică, de oameni, de neam şi ţară să-ți fie virtuțile care să te ancoreze, încă de aici, în eternitate.
† Calinic,

Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților


Intră acum și în grupul de