Autoritatile sucevene dezbat problema incalzirii locuintelor pentru iarna urmatoare


Intră acum și în grupul de

Soluţia tranzitorie privind încălzirea locuinţelor sucevenilor în iarna 2011-2012 urmează a fi stabilită în cursul săptămânii viitoare, după ce primarul Sucevei Ion Lungu va analiza împreună cu reprezentanţii Termica SA două variante. Potrivit edilului-şef este vorba despre asigurarea încălzirii în iarna 2011-2012, cu centrala electro-termică, folosind cărbune, sau cu vechile capacităţi ale oraşului, cazanele de abur fierbinte, ca o soluţie tranzitorie, în condiţiile în care municipiul a încheiat un contract cu firma Adrem Invest de construire a unei noi centrale, dimensionate la nevoile actuale ale pieţei ce va fi funcţională începând cu iarna 2012-2013.

Lungu a arătat că va prefera să menţină în funcţiune centrala de cogenerare, în condiţiile în care preţul cărbunelui nu va fi foarte mare, iar centrala va beneficia în continuare de schema de bonus prin care primeşte fonduri pentru energia electrică produsă. El a arătat că, deşi părea iniţial o soluţie mai ieftină, folosirea cazanelor de abur fierbinte devine o soluţie mai puţin de luat în calcul dacă se menţine schema de bonus pentru energia electrică furnizată de centrala de cogenerare.

Totodată, Lungu şi-a exprimat încrederea că Guvernul va găsi soluţii pentru asigurarea unor ajutoare, de stat sau persoanelor defavorizate, pentru plata încălzirii, considerând că fără sprijinul guvernamental nici un oraş nu poate suporta costurile pentru activitatea de termoficare.

Firma de inginerie industrială Adrem Invest Bucureşti a semnat, luni, cu primarul Sucevei, contractul pentru construirea unei centrale termice în oraş şi înfiinţarea unei noi societăţi de termoficare, investiţie de 65 de milioane de euro.

Centrala urmează să fie construită pe trei module, unul ce va folosi drept combustibil gazul natural şi care va fi funcţional înaintea sezonului rece 2012-2013, iar alte două, ce vor folosi biomasa forestieră şi respectiv plante energetice, ce vor fi funcţionale în 2013 şi 2014.

Primăria Suceava şi societatea Termica SA Suceava urmează să pună la dispoziţia firmei terenul şi utilităţile.

Compania de termoficare Termica Suceava a început în mai 2010 procedurile privind atragerea de investiţii private în vederea realizării unei centrale termice de cogenerare, precum şi pentru retehnologizarea CET cărbune, angajând casa de avocatură Boştină şi Asociaţii pentru furnizarea serviciilor de consultanţă.

Primarul Sucevei a susţinut în ultimii doi ani că este necesară o nouă centrală termică, dimensionată la actuala piaţă de energie termică din municipiu, întrucât centrala actuală este mult prea mare, iar costurile ridicate ale acesteia determină un preţ mare pentru gigacaloria furnizată în sistemul centralizat de termoficare.


Intră acum și în grupul de