Judetul Suceava intra din 16 iulie in criza gunoaielor (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Toate gropile de gunoi din judeţul Suceava vor trebui închise până pe data de 16 iulie iar pentru depozitarea gunoiului menajer vor trebui găsite urgent soluţii.

Declaraţia a fost făcută vineri de preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, care a adăugat că până la deschiderea celor două noi depozite ecologice, cel mai devreme în anul 2013, vor trebui găsite soluţii intermediare, dar viabile, de gestionare a deşeurilor.

Gheorghe Flutur a spus într-o conferinţă de presă că proiectul în valoare de 63 de milioane de euro pentru construcţia celor două depozite ecologice se derulează foarte greu, din cauza birocraţiei şi că este îngrijorat că abia în toamna acestui an, în lunile septembrie-octombrie, ar putea fi stabilite firmele ce se vor ocupa de execuţia lucrărilor.

„Tot anul 2012 va trebui să lucrăm astfel încât din 2013 să ne gândim la colectarea civilizată a deşeurilor în judeţ”, a apreciat preşedintele CJ Suceava.
El a menţionat că, în prezent, se caută soluţii, agreate şi de Ministerul Mediului, de gestionare a deşeurilor din judeţ până la darea în funcţiune a noilor depozite ecologice în condiţiile în care, din 16 iulie, nici o groapă de gunoi din judeţ nu mai este funcţională.

„16 iulie este ziua când se închid toate gropile de gunoi. Trebuie să vedem ce facem din iulie încolo”, a spus Flutur.

El a arătat că deşeurile ar putea fi depozitate în spaţii excedentare de lângă unele gropi de gunoi care se închid.

Proiectul de înfiinţare a celor două depozite ecologice de deşeuri din judeţul Suceava, în valoare de 63 de milioane de euro, a fost aprobat în luna aprilie de Comisia Europeană, acesta fiind cel mai mare proiect de acest gen din ţară.
CJ Suceava a decis anul trecut să asigure fonduri pentru începerea lucrărilor la primul depozit ecologic de deşeuri din judeţ, în zona localităţii Moara, care apoi să fie recuperate din finanţarea europeană a proiectului, lucrările fiind executate de firma austriacă Alpine Bau Gmbh Wals din Siezenheim.

Potrivit Acordului de mediu, în judeţul Suceava urmează să fie construit un al doilea depozit ecologic de deşeuri, pentru zona de munte, care va fi amplasat în zona comunei Pojorâta.

Pe lângă cele două depozite ecologice, întregul proiect, în valoare de 63 de milioane de euro, prevede înfiinţarea a 5.000 de puncte de colectare a deşeurilor şi şapte staţii de transfer.


Intră acum și în grupul de