Muzeele din Falticeni intra in reabilitare.Vezi cat vor dura lucrarile


Intră acum și în grupul de

Muzeele din municipiul Fălticeni vor fi promovate şi incluse în circuite turistice după încheierea procesului de reabilitare la care vor fi supuse. Potrivit primarului oraşului, Vasile Tofan, la sfârşitul acestui an vor fi finalizate lucrările de reabilitare a Muzeului „Ion Irimescu”, care conţine cea mai mare colecţie de autor din ţară, proiect finanţat prin POR cu 1,4 milioane de euro. „Ne propunem ca anul viitor, în februarie, de ziua maestrului, să organizăm un eveniment la scară naţională şi să promovăm valorile culturale locale”, a spus edilul-şef într-o conferinţă de presă.

El a arătat că municipalitatea finanţează în prezent, din fonduri proprii, cu un milion de lei, reabilitarea Casei Lovineştilor, unde funcţionează Galeria Oamenilor de Seamă, urmând ca lucrările să fie finalizate în acest an. Primarul a mai spus că tot din bugetul local va fi reabilitată, cu aproximativ 1,5 milioane de lei, Casa Mihail Sadoveanu din municipiu, lucrările urmând să fie finalizate în 2012.

Vasile Tofan a precizat că municipalitatea a finanţat, cu 600.000 de lei şi reabilitarea Muzeului Apelor „Mihai Băcescu”. El a ţinut să menţioneze că are în vedere şi reînfiinţarea Muzeului Ciurea, unul din primele muzee din România, înfiinţat în 1914, unde funcţionează în prezent Biblioteca municipală.

Tofan a mai declarat că aleea pietonală din centrul municipiului va fi reabilitată în acest an şi va deveni “Aleea oamenilor de seamă”, iar acolo vor fi amplasate câte un bust al personalităţilor din Fălticeni, primul dintre acestea fiind al actorului Grigore Vasiliu Birlic.

Muzeul Ion Irimescu este amenajat în clădirea fostei prefecturi a regiunii Baia şi este închis din 2006, iar doar câteva exponate din cele peste 500 pot fi văzute într-o încăpere care este deschisă pentru vizitare.


Intră acum și în grupul de