Sub deviza „Unitate în diversitate”, elevii Colegiului Național „Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuți au marcat Ziua Europei


Intră acum și în grupul de

Colegiul Național „Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuți a fost gazda unei sărbători pline de semnificații istorice și culturale, marcând Ziua Europei și alte momente importante din istoria națională și europeană. Sub deviza „Unitate în diversitate”, elevii și profesorii au transformat terenul de sport al școlii într-un adevărat spectacol al multiculturalității.

Activitatea-concurs organizată de către profesoarele de geografie Luminița Lăzărescu și Loredana Puiu, împreună cu profesoarele de istorie Nicoleta Mitrofan și Gabriela Pogorevici, a adus în prim plan nu doar Ziua Europei, ci și momente cheie din istoria României și a Europei. Directorul colegiului, profesorul de istorie Adrian Puiu, a oferit o prezentare captivantă a semnificației zilelor de 9 și 10 mai, evidențiind importanța acestor date în evoluția națiunii și a continentului european.

Acesta a amintit că în  10 mai 1866 a avut loc instaurarea pe tronul României a principelui, încoronat rege în 1881, Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen, cel mai longeviv conducător de stat din istoria națională, pe 9 mai 1877 a avut loc proclamarea independenței de stat a României de către ministrul de externe Mihail Kogălniceanu, pe 9 mai 1945 a intrat în vigoare capitularea Germaniei în cel de-al Doilea Război Mondial, iar pe 9 mai 1950 a fost prezentată Declarația Schuman, piatra de temelie a Europei unite de astăzi, devenind ulterior “Ziua Europei”, o zi în care se sărbătorește pacea și unitatea, colaborarea dintre state și dintre oameni, o zi în care se celebrează diversitatea, multiculturalismul și toleranța, valori fundamentale ale Uniunii Europeane. Directorul colegiului a încheiat prezentarea cu un scurt istoric al evoluției “construcției europene” și al beneficiilor acesteia pentru cetățenii europeni.

Elevii, împreună cu profesorii coordonatori, au organizat standuri de prezentare pentru 11 state membre ale UE, ilustrând diversitatea culturală și tradițiile fiecărei țări. De la promovarea turistică la bucatele tradiționale, de la dansuri populare la poezii și melodii interpretate în limba fiecărei țări, atmosfera a fost una plină de energie și entuziasm.

Un juriu format din profesori și elevi a evaluat prezentările, iar la final s-au acordat premii și mențiuni pentru clasele implicate. Clasa a X-a B (Franța) a câștigat Premiul I, în timp ce clasa a X-a E (Cehia) și clasa a XI-a F (România) au obținut Premiul al II-lea, respectiv Premiul al III-lea. În plus, mai multe clase au primit mențiuni pentru efortul și creativitatea lor.

Mulțumiri au fost adresate tuturor celor implicați în organizarea și desfășurarea acestui eveniment remarcabil, care a subliniat importanța păstrării unității în diversitate și a celebrării valorilor europene și naționale.


Intră acum și în grupul de