Dr. Alexandru Calancea anunță un nou succes al SCJU Suceava care a fost recunoscut de Ministerul Sănătății ”Centru de expertiză în boli rare în domeniul bolilor renale rare”


Intră acum și în grupul de

Managerul SCJU Suceava, dr. Alexandru Calancea a anunțat, luni, nou succes pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență Suceava, respectiv recunoașterea de Ministerul Sănătății ca ”Centru de expertiză în boli rare în domeniul bolilor renale rare”.

Astfel, potrivit unui comunicat semnat de dr. Alexandru Calancea, în data de 9 mai 2024, Spitalul Clinic Județean de Urgență ”Sf. Ioan cel Nou” Suceava, prin Secția de Nefrologie și Ambulatoriul de Genetică Medicală, a fost recunoscut de către Ministerul Sănătății ca ”Centru de expertiză în boli rare în domeniul bolilor renale rare”.

„Bolile renale rare cuprind o gamă largă de afecțiuni complexe: congenitale, ereditare și dobândite. Se estimează că cel puțin două milioane de europeni suferă de afecțiuni renale rare, de tipul glomerulopatiilor, malformațiilor renale congenitale, tubulopatiilor ereditare, afecțiunilor tubulo-interstitiale sau microangiopatiilor trombotice.

Acest centru reprezintă în primul rând o încununare a dezvoltării medicale la nivelul SCJU și a colaborării multidisciplinare – Nefrologia și Genetică Medicală, pilonii centrali cu care au contact pacienții, ulterior, prin complexitatea patologiei, se completează abordarea afecțiunii prin managementul de caz cu diverse specialități implicate atât în diagnostic, cât și în urmărirea pacienților: anatomie patologică, diagnostic molecular, imagistică, cardiologie, diabet zaharat, hematologie, gastroenterologie, reumatologie, chirurgie vasculară, obstetrică ginecologie, etc.”, a declarat conf. dr. Dimitrie Siriopol – coordonatorul Centrului de Expertiză.

„Conform Institutului Național de Sănătate Publică, 80% din Bolile Rare sunt cu determinism genetic. Sperăm la o aprofundare a colaborării cu USV pentru a îmbunătăți metodele de diagnostic din punct de vedere molecular. Colaborarea dintre cei doi parteneri va avea în vedere analizarea ADN-ului prin secvențiere pentru identificarea și caracterizarea efectelor mutațiilor determinate de Bolile Rare Renale.

Acest diagnostic molecular poate permite: diagnosticul de certitudine, o mai bună înțelegere a prognosticului; stabilirea planului de intervenție: management medical al situației cu îndrumări anticipative, realizarea de schimbări de management, abordarea unor terapii specifice; testarea predictivă a membrilor familiei cu risc; testarea și excluderea bolii la frați sau alte rude”, a declarat la rândul său dr. Oana Pavaloaia – medic specialist Genetică Medicală


Intră acum și în grupul de