Grupul de pelerini plecati din Viena a ajuns in judetul Suceava. Gheorghe Flutur s-a alaturat Caravanei „Pelerin in Bucovina”


Intră acum și în grupul de

Pelerinii care au făcut parte din delegaţia plecată din Viena pentru a stabili traseul în cadrul proiectului turistic european „Pelerin în Bucovina” au ajuns cu bine în judeţul Suceava, ba chiar şi cu aproape două zile mai repede decât se prognozase iniţial.

Caravana bicicliştilor a fost condusă chiar de consilierul personal al şefului administraţiei publice judeţene, Neculai Barbă, şi a intrat pe teritoriul judeţului nostru, joi, în jurul orelor 12, perioadă de timp similară cu cea la care s-a dat startul pelerinajului din Viena chiar de către preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur.

După aproximativ 1.000 de kilometri parcurşi fără incidente (unii dintre membrii delegaţiei având însă nevoie şi de ajutorul unui transport auto), toţi participanţii s-au întors teferi, obosiţi, dar în acelaşi timp fericiţi că au putut duce cu brio la îndeplinire misiunea cu care au fost încredinţaţi.

Primirea oficială a pelerinilor a fost făcută chiar la graniţa dintre judeţele Suceava şi Bistriţa Năsăud în Pasul Tihuţa, acolo unde pe lângă preşedintele CJ, Gheorghe Flutur, au ţinut să fie prezenţi şi primarul municipiului reşedinţă de judeţ Ion Lungu şi şeful DSVSA Suceava, Petrea Dulgheru. După cum ne-a povestit, acesta din urmă nu avea cum să lipsească de la festivitatea de primire a delegaţiei, după ce, aflat într-o vizită particulară în Viena a asistat şi la startul oficial al pelerinajului.

Întâmpinarea delegaţiei s-a făcut ca la carte, membrii acesteia fiind primiţi cu pâine şi sare în acordurile unei formaţii locale de muzică populară. După ce şi-au tras puţin sufletul, traseul parcurs punând mult la încercare condiţia fizică a participanţilor, membrii delegaţiei oficiale au pornit din nou la drum pe traseul Vatra Dornei – municipiul Suceava, dar nu singuri, fiind însoţiţi de această dată de 37 de biciclişti de toate vârstele, bucuroşi că s-au putut alătura măcar prin judeţ caravanei pelerinilor.

Preşedintele executivului judeţean nu şi-a încălcat promisiunea făcută şi în ciuda ploii puternice care s-a dezlănţuit peste judeţ pe parcursul zilei de joi, Gheorghe Flutur a pedalat alături de consilierul său şi de ceilalţi ciclişti.

„Vreau să le mulţumesc temerarilor care s-au încumetat să facă acest drum, nu este uşor să traversezi 115 localităţi şi încă mai avem un pic până la destinaţia finală care este Putna. Pentru realizarea acestui traseu am avut în vedere trei repere Catedrala << Sf. Ştefan >> din Viena, apoi Biserica << Sf. Ştefan >> din Budapesta şi mănăstirea unde este înmomântat marele voievod şi vom depune toate eforturile pentru a înregistra acest traseu ca << Drumul lui Ştefan >>. Nu este uşor, dar merită încercat, merită orice efort depus”, a declarat Gheorghe Flutur.

Traseul s-a dovedit a fi chiar mai greu pentru Neculai Barbă deoarece acesta, pe lângă faptul că a condus caravana, a trebuit ca în fiecare localitate prin care a trecut să întocmească şi o fişă de proiect sau să adune multe alte date fără de care dorinţa conducerii CJ de a omologa traseul nu poate fi posibilă. În plus, a fost nevoit să păzească cu sfinţenie şi steguleţul tricolor binecuvântat chiar de monseniorul Anton Faber.

„Suntem fericiţi că am ajuns cu bine, obosiţi dar fericiţi. Mai sunt două zile până la finele pelerinajului pe care l-am gândit ca o ştafetă olimpică dacă vreţi, astfel că steagul binecuvântat înaintea plecării din Viena va ajunge la mănăstirea Putna la mormântul lui Ştefan. Ne bucurăm foarte mult că ecourile acestui proiect turistic încep deja să fie auzite fiind contactaţi deja de două grupuri de turişti care intenţionează să urmeze acelaşi traseu ca şi noi”, ne-a declarat Neculai Barbă, mărturisind că cel mai frumos moment din timpul călătoriei a fost chiar acel în care a intrat în judeţ şi a văzut câtă lume aştepta delegaţia.

Ultima oprire a pelerinilor pe parcursul zilei de joi a fost în Cetatea de Scaun a Sucevei, iar vineri traseul se va încheia la Mănăstirea Putna, acolo unde va fi depus şi tricolorul pe mormântul Voievodului Ştefan cel Mare.

Proiectul turistic “Pelerin în Bucovina” este structurat pe două componente, una în perioada 15 iulie-23 iulie, când se desfăşoară pelerinajul pe traseul Viena-Bratislava-Budapesta-Gyor-Oradea-Cluj Napoca-Suceava, iar cea de-a doua componentă care se va derula până în 15 august priveşte traseele de pelerinaj din judeţul Suceava spre Mănăstirea Putna, Basilica Minor romano-catolică din Cacica şi Mănăstirea armeană Hagigadar din apropierea municipiului Suceava, toate aceste lăcaşuri serbând hramul cu ocazia Adormirii Maicii Domnului, în 15 august.


Intră acum și în grupul de