Silvicultorii din Romania si Moldova reiau colaborarea pe linie profesionala. Directia Silvica Suceava a fost reprezentata la prima intalnire oficiala externa de Mihai Mihetiu


Intră acum și în grupul de

Directorul Direcţiei Silvice Suceava, Mihai Mihetiu, a anunţat luni că România şi Republica Moldova fac paşi importanţi în vederea semnării unui acord de colaborare în domeniul silviculturii şi că a fost deja parafat un „memorandum de înţelegere” între Regia Naţională a Pădurii (RNP) şi Agenţia Moldsilva (structura de stat care administrează fondul forestier din Moldova).

Acest memorandum a fost discutat şi încheiat chiar la Chişinău, la începutul lunii, la finele unei vizite oficiale de lucru efectuată de o delegaţie a RNP, condusă de şeful Regiei, suceveanul Valerian Solovastru, şi din care au făcut parte şi şefii direcţiilor silvice de la Suceava şi Bacău, cele cu cel mai bun management dintre direcţiile din ţară.

„Noi am răspuns invitaţiei părţii moldovene, iar acest memorandum de înţelegere pune bazele dezvoltării unui parteneriat între cele două părţi prin crearea unei comisii mixte care să elaboreze un program de lucru comun bazat pe câteva domenii de interes. Avem aici în vedere coordonarea poziţiilor privind sectorul silvic la nivel internaţional, instruirea resurselor umane de care dispunem în cadrul unor programe specifice, dar şi promovarea energiei regenerabile şi a unor criterii de management durabil a pădurilor administrate”, a explicat Mihai Miheţiu în cadrul unei întâlniri cu presa.

Din punctul său de vedere, deplasarea în Republica Moldova a fost benefică din mai multe puncte de vedere, pe lângă reluarea discuţiilor cu vecinii de peste Prut fiind puse pe tapet problemele şi soluţiile adoptate de cele două ţări pentru rezolvarea acestora.

„Am simţit că se reînoadă firul unei colaborări mai vechi cu partea moldoveană, colaborare începută prin anii 1991 şi în care s-a pus mult suflet la acea vreme. Revenirea la putere a regimului comunist a făcut ca din 2006 Moldova să blocheze toate discuţiile. Bazele puse până atunci au condus însă la o serie de performanţe deosebite pe care le-au relizat cei din Moldova până acum în vederea alinierii silviculturii pe concepte noi”, a ţinut să sublinieze managerul general al Direcţiei Silvice Suceava.

Miheţiu a mai spus că Republica Moldova are o suprafaţă împădurită de aproximativ 600.000 de hectare de teren, ceea ce reprezintă cam 10 % din suprafaţa întregii ţări, dar că a putut vedea o serie de rezervaţii „sărace dar foarte frumoase pentru că sunt îngrijite cu drag si cu suflet”.


Intră acum și în grupul de