Bogdan Baciu: ”Diplomatia devine din ce in ce mai interesanta pentru mine”. Vezi aici cand revine in tara suceveanul, delegat de tineret la ONU


Intră acum și în grupul de

După două săptămâni de şedere în Statele Unite ale Americii, fălticeneanul Bogdan Baciu, delegat de tineret la ONU, va reveni în ţară pe data de 17 octombrie, la Bucureşti, respectiv pe data de 20 octombrie acasă, la Fălticeni.

În ultima postare de pe blogul său, tânărul apreciază că de când se află la ONU, începe să înţeleagă cum funcţionează lumea. “Sunt foarte multe feluri în care poţi intra în contact cu ea, de la şedinţele formale – cu speech-uri foarte bine plasate, pentru cei cu auz fin, până la şedinţele informale pe rezoluţie şi întâlnirile Consiliului de Securitate”, scrie Bogdan, pe blogul său.

Fălticeneanul relatează că la cea de-a cincea discuţie pe “Rezoluţia de Tineret” la care a luat parte, numai despre tineret nu s-a discutat.

“Tarile ce reprezinta Grupul Arab insista sa adauge dupa articolul 12, un 12 bis, cu privire la nevoia tinerilor din teritoriile ocupate de a fi mentionati si inclusi in aceasta rezolutie. Sa vedem ce si cum….

Avem Israel, Siria si Egipt pe o parte, care sustin ca << nu e vina acestor copiii ca s-au nascut intr-o societate politizata la extrem, sunt si ei oameni si au si ei drepturi >> sau ca << aceasta rezolutie este pentru toti tinerii din lume sau pentru grupuri de tineri? >>.

Pe de alta parte, avem Portugalia, care prezideaza discutiile, sustinuta de Statele Unite, Austria, Germania si Islanda, care spun ca nu ar trebui politizate discutiile pe rezolutia de tineret si ca nu trebuiesc vizate regiuni, ci tinerii in general.

Acum, daca majoritatea ar include acest 12 bis in rezolutie, ar insemna recunoasterea existarii teritoriilor ocupate, si deci a Palestinei. Daca resping aceasta propunere, pot fi acuzate de neglijare si nereprezentare a unor tineri din zone vulnerabile. Si eu care credeam ca aici nimic nu are legatura cu politica… diplomatia devine din ce in ce mai interesanta pentru mine…

Deci cum ar trebui procedat?”, se întreabă retoric delegatul de tineret la ONU.

Totodată, Bogdan se arată fascinat de miturile legate de America şi de monumentele culturale pe care le deţine New York-ul şi recunoaşte că îi surâde ideea de a urma studiile unei universităţi din S.U.A. Fălticeneanul demitizează ideea că americanii nu ar şti unde se află plasată România, ba dimpotrivă, acesta susţine că americanii au o părere foarte bună despre noi.

“Un lucru care nu îmi place aici este că pe lângă faptul că preţurile sunt duble faţă de România, americanii nu pun şi TVA-ul în preţul afişat, lucru destul de trist. Pentru o lună în New York, doar pentru mâncare şi vizitare, trebuie să ai o sumă cu care în România ai rezista 6 luni. Dar toate acestea au un sens şi desigur, în comparaţie cu salariile de aici, au şi mai multă logică”, mai arată tânărul pe blog.


Intră acum și în grupul de