Primaria Suceava vrea sa concesioneze serviciul de gestionare a cainilor fara stapan din municipiu (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat miercuri că în baza consultării populaţiei şi a legislaţiei în vigoare, municipalitatea suceveană continuă programul de soluţionare a problemei câinilor fără stăpân.

Potrivit edilului-şef al municipiului reşedinţă de judeţ, pe lângă acţiunea de consultare a populaţiei privind modul în care va fi gestionată problema câinilor fără stăpân, urmează să fie supus dezbaterii publice un proiect de Hotărâre de Consiliu Local care a fost îmbunătăţit în urma discuţiilor cu preşedinţii asociaţiilor de proprietari şi cu reprezentantul asociaţiei „Pro Anima” astfel încât în ceea ce priveşte strângerea câinilor vagabonzi şi sterilizarea lor va fi luată în calcul şi zona limitrofă a municipiului.

Mai mult, primarul a spus că după ce toţi câinii fără stăpân vor fi adunaţi şi preluaţi în adăposturile municipalităţii, intenţionează concesionarea serviciului de gestionare a câinilor vagabonzi. El a arătat că, în prezent, acest serviciu de gestionare a câinilor fără stăpân are un medic şi doi hingheri, iar prin concesionare doreşte ca acest serviciu să respecte normele europene în domeniu. Lungu a spus că doreşte externalizarea acestei activităţi pentru o perioadă de cinci ani, cu posibilitate de prelungire.

Consultarea populaţiei privind soluţionarea problemei câinilor fără stăpân a început marţi cu reprezentanţii asociaţiilor de proprietari şi ai unei asociaţii de protecţie a animalelor. Totodată, prin asociaţiile de proprietari vor fi distribuite locatarilor chestionare care vor fi apoi colectate în urne prin care sucevenii vor trebui să se pronunţe dacă doresc ca aceşti câini să fie strânşi de pe străzi, sterilizaţi şi îngrijiţi în padocurile municipalităţii, dacă doresc ca după sterilizare câinii să fie din nou lăsaţi liberi în municipiu, dar şi dacă sunt de acord cu eutanasierea câinilor bolnavi, periculoşi sau agresivi.

Rezultatul consultării publice urmează să fie anunţat la sfârşitul lunii februarie, iar la sfârşitul lunii martie se va finaliza şi acţiunea de identificare a câinilor fără stăpân din municipiu, urmând ca apoi să fie pusă în aplicare strategia de soluţionare a acestei probleme stabilită în urma consultării publice. Totodată, până în luna iunie va construit un al doilea adăpost pentru câinii vagabonzi în municipiu.

În prezent, în municipiul Suceava sunt aproximativ 3.000 de câini fără stăpân, din care 1.500 sunt în adăpostul municipalităţii, iar restul pe străzi.

Curtea Constituţională a decis, miercuri, că este neconstituţională Legea referitoare la câinii comunitari, care prevede că eutanasierea animalelor fără stăpân se va putea face după ce autorităţile locale vor consulta populaţia.

Judecătorii Curţii Constituţionale au admis, cu majoritate de voturi, sesizarea privind neconstituţionalitatea Legii pentru modificarea şi completarea OUG 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, făcută în 25 noiembrie 2011 de 70 de deputaţi PSD şi 54 de deputaţi PNL. Anunţul privind neconstituţionalitatea legi a fost primit cu urale de membrii organizaţiilor de protecţie a animalelor care miercuri protestează la Palatul Parlamentului, unde este sediul Curţii Constituţionale.
Regizori, compozitori, critici de film, ziarişti, pictori, sportivi, artişti plastici, fotografi, medici şi societatea civilă au cerut neadoptarea acestei legi.

Camera Deputaţilor a adoptat, în 22 noiembrie 2011, Legea privind câinii comunitari, care prevede că eutanasierea animalelor fără stăpân se va putea realiza după ce autorităţile locale vor consulta populaţia prin sondaje de opinie, referendumuri sau adunări de cartier şi că toţi câinii vor fi “cipaţi”.

Conform legii, consiliile locale aveau obligaţia de a înfiinţa, în funcţie de necesităţi, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a acestei legi, servicii specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân şi vor trebui să amenajeze şi să suplimenteze din fonduri proprii în funcţie de necesităţi adăposturile publice pentru câini.

De asemenea, câinii trebuie ţinuţi în adăposturile înfiinţate de consilii timp de 30 de zile, cu excepţia celor revendicaţi de proprietari. În situaţia în care după expirarea termenului de cazare câinii nu au fost revendicaţi sau adoptaţi, aceştia pot fi păstraţi în adăposturi, returnaţi în teritoriu, eutanasiaţi sau se poate găsi o soluţie combinată, conform hotărârii consiliilor locale, respectiv ale CGMB, după consultarea populaţiei din raza unităţii administrativ-teritoriale respective, se precizează în actul normativ.


Intră acum și în grupul de