Școala de Vară „Valter Vasile Olariu” 2025: Dezvoltare matematică și personală prin învățare experiențială la Colegiul Național „Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuți


Intră acum și în grupul de

Colegiul Național „Eudoxiu Hurmuzachi” a organizat și desfășurat, în perioada 30.06-4.07.2025, Ediția a VIII-a a Școlii de vară „Valter Vasile Olariu”, proiect educațional inițiat de prof. Vasile Roșca și coordonat de conducerea colegiului, director prof. dr. Puiu Adrian-Nicolae și director adjunct, prof. dr. Lăzărescu Luminița

Activitățile școlii de vară au urmărit dezvoltarea competențelor matematice ale elevilor participanți prin activități educaționale structurate, desfășurate într-un cadru non-formal și stimulativ, sprijinirea dezvoltării personale și sociale a elevilor prin implicarea în activități interactive, interdisciplinare și recreative adaptate nevoilor și intereselor acestora și crearea unui mediu educațional alternativ care să promoveze învățarea prin experiență, colaborarea, creativitatea și valorizarea potențialului fiecărui participant.

Organizarea și desfășurarea activităților acestei ediții a școlii de vară a presupus un efort colectiv, antrenând o mare parte a personalului școlii (27 profesori, cinci elevi voluntari și a reprezentanților personalului didactic auxiliar).

 Școala de vară din acest an a oferit celor 67 de participanți (22 elevi de clasa a V-a, 14 elevi – clasa a VI-a, 13 elevi – clasa a VII-a și 19 elevi – clasa a IX-a) un cadru de învățare stimulant, ideal pentru consolidarea cunoștințelor de matematică și, în același timp, pentru dezvoltarea competențelor transversale esențiale: gândirea critică, lucrul în echipă, gestionarea emoțiilor, comunicarea în limbi străine, inițiativă antreprenorială, autocunoaștere, comunicare și relaționare, educație media, utilizarea responsabilă a resurselor digitale, dezvoltare armonioasă prin sport.

Prin structurarea echilibrată a programului – două ore de matematică și o oră și jumătate de activități recreativ-educative zilnice – a fost creat un mediu în care învățarea a devenit plăcută, aplicată și motivantă.

               Activitățile de specialitate la disciplina Matematică au fost susținute de prof. Roșca Vasile (C.N. „E. Hrmuzachi”) , prof. Dumitrescu Oana (C.N. „E. Hrmuzachi” și C. „Andronic Motrescu” Rădăuți), prof. Ionela Brăilean (Șc. Gimnazială Nr. 2 Iaslovăț) și de elevul Sebastian Buliga (C.N. „Ștefan cel Mare” Suceava), orele de Limba și Literatura Română, dedicate elevilor clasei a VII-a, fiind proiectate și susținute de prof. Chifan Alexandra (C.N.„E. Hrmuzachi”).

               Activitățile educative din a doua parte a programului au fost orientate spre sfere de interes diferite, după cum urmează: antreprenoriat (prof. Chelba Mirela, prof. dr. Lăzărescu Luminița), științe (prof. dr. Băeșu Aspazia, prof. Pruteanu Silvia, prof. Puiu Mariana-Loredana), comunicare, cunoaștere și dezvoltare personală (prof. Anfimov Cristina, prof. Ardelean Mărioara – consilier școlar, prof. Halip Beatrice, prof. Halip Iulian), jocuri interactive (prof. Haiura Paula, prof. Mitrofan Nicoleta, prof. dr. Pogorevici Ana Gabriela, prof. Popovici Angelica, prof. dr. Popovici Florin), Limba Engleză (prof. Nanu Raluca), informatică (prof. Coajă Gabriela, prof. Lăzărescu Antoneta), educație media (prof. dr. Epatov Maria), șah (prof. Roșca Vasile), Educație fizică și Sport (prof. Ciobara Alexandru, prof. Hrihor Rodica), drepturile elevilor (Ionesi Alexandra, vicepreședintele Consiliului Școlar al elevilor din cadrul colegiului, elevă în clasa a IX-a E).

               În vederea evaluării activităților de specialitate desfășurate în cadrul școlii de vară, pe 4.07.2025, a fost organizat Concursul de matematică „Valter Vasile Olariu” la care au participat 41 de elevi, elevii care au obținut cele mai bune rezultate pe nivel de participare fiind premiați în cadrul festivității de închidere a cursurilor școlii de vară. Astfel, Premiul I a fost obținut de elevii: Mironiuc Eduard Ionuț și Muntian David Gabriel (a V-a), Puiu Darius (a VI-a), Băeșu Andrei (a VII-a), Mihalescul Gabriel Valentin (a IX-a A), fiecare primind și un stimulent în bani din partea EGGER România, sponsor principal al proiectului și concursului. Premiul al II-lea a fost obținut de Fornaro Mariangela (clasa a VII-a), Bățaru Maria-Alexandra și Pahome Paul (clasa a IX-a B), premiul al III-lea de elevii Ionesi Dragoș Gabriel (a VII-a), Galan Gabriel (a IX-a B) și Filimon Anamaria (a IX-a C), mențiuni fiind acordate elevilor: Haiura Amalia (a V-a), Crăciun Eduardo Mario (a VII-a), Chirila Andrei Silviu (a IX-a C), Cuciurean Florin (a IX-a A), Filimon Mihaela (a IX-a C), Joltea Maria (a IX-a B).

„Adresăm mulțumiri doamnei Inspector Școlar pentru Educație permanentă, prof. Tatiana Vîntur din cadrul ISJ Suceava, pentru asigurarea cadrului organizatoric și coordonarea școlilor de vară din județul Suceava, sponsorului EGGER România pentru susținerea permanentă a educației și performanței care a făcut posibilă implementarea acestui proiect educațional și Cofetăriei Galany&Yoko Sushi care a asigurat servicii de catering și a oferit produse de patiserie elevilor la festivitatea de încheiere a cursurilor școlii de vară. Totodată, adresăm mulțumiri părinților elevilor participanți pentru încrederea acordată școlii noastre și pentru sprijinul constant oferit copiilor lor în demersurile educaționale. Implicarea și susținerea acestora au contribuit în mod esențial la reușita acestei ediții a Școlii de vară și la crearea unui mediu educațional motivant și sigur pentru toți participanții”, arată organizatorii.

Această inițiativă a răspuns și nevoii instituționale de a promova incluziunea educațională, orientarea elevilor către cariere STEM și implicarea acestora în activități extracurriculare relevante pentru lumea contemporană. Din perspectiva școlii, implementarea unui astfel de proiect educațional are o contribuție semnificativă la diversificarea ofertei educaționale, întărirea relației școală-elev-comunitate și creșterea atractivității actului educațional.


Intră acum și în grupul de