Polițiștii din Suceava trag un semnal de alarmă: Conducerea bicicletelor și mopedelor sub influența alcoolului sau cu neatenție poate avea consecințe grave


Intră acum și în grupul de

Polițiștii suceveni reamintesc participanților la trafic despre riscurile majore pe care le implică conducerea bicicletelor și mopedelor pe drumurile publice fără respectarea regulilor de circulație sau sub influența alcoolului.

În primele șase luni ale anului 2025, în județul Suceava s-au înregistrat 93 de accidente rutiere cauzate de abaterile bicicliștilor, soldate cu un deces, 4 persoane rănite grav și 90 de persoane rănite ușor.

De asemenea, 23 de accidente implicând trotinete electrice au dus la rănirea a 23 de persoane.

Pentru a preveni astfel de incidente în sezonul estival, polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, împreună cu Serviciul Rutier și alte formațiuni din județ, au organizat o amplă acțiune de informare și control. În cadrul acesteia, au fost purtate discuții cu bicicliștii și utilizatorii de trotinete, au fost distribuite veste și elemente reflectorizante, iar participanților li s-au prezentat reglementările rutiere și riscurile la care se expun prin nerespectarea acestora.

Totodată, au fost aplicate 188 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 48.789 lei.

Sfaturi esențiale pentru bicicliști:

  • Vârsta minimă pentru a conduce o bicicletă pe drumurile publice este de 14 ani, iar cunoașterea regulilor de circulație și echiparea corespunzătoare sunt obligatorii.
  • Utilizați pistele speciale pentru biciclete, acolo unde acestea există.
  • Circulați pe un singur rând și nu traversați trecerile de pietoni pe bicicletă.
  • Purtați acte de identitate și veste reflectorizante pe timp de noapte sau în afara localităților.
  • Evitați utilizarea căștilor audio sau a telefonului în timpul mersului.

Interdicții pentru bicicliști:

  • Circulația pe drumurile semnalizate cu „Accesul interzis bicicletelor”.
  • Conducerea sub influența alcoolului, substanțelor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare.
  • Transportul altor persoane, cu excepția copiilor sub 7 ani, pe suporturi speciale.
  • Circulația pe timp de noapte fără echipament reflectorizant sau cu biciclete care prezintă defecțiuni la frâne ori lipsa unui avertizor sonor.
  • Ținerea de vehicule aflate în mers sau remorcarea bicicletei.

Polițiștii îndeamnă la responsabilitate în trafic pentru a reduce riscul de accidente și pentru a proteja viețile tuturor participanților la trafic.


Intră acum și în grupul de