Reacție rapidă a MApN după ce avioane ucrainene au pătruns în zona Vicovu de Sus: Două avioane F 16 românești și două Eurofigter Typphoon italiene, ridicate pentru monitorizarea situației


Intră acum și în grupul de

În noaptea de 20 spre 21 iulie 2025, în jurul orei 03:00, sistemele radar ale Ministerului Apărării Naționale (MApN) au detectat ținte aeriene în spațiul aerian ucrainean, la nord de frontiera cu România, în zona Maramureș – Suceava.

Autoritățile ucrainene au confirmat că au dispersat aeronavele militare de pe aerodromurile din vestul țării, ca răspuns la atacurile masive ale Federației Ruse asupra infrastructurii aeroportuare, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării Naționale.

Astfel, MApN a notificat imediat structurile de control al traficului aerian civil pentru monitorizarea situației. Două aeronave F-16 românești au decolat la ora 03:30 din Baza 86 Aeriană Borcea pentru misiuni de cercetare aeriană, iar la ora 05:00, două aeronave Eurofighter Typhoon ale Forțelor Aeriene Italiene, aflate în misiune de Poliție Aeriană în Baza 57 Mihail Kogălniceanu, au fost mobilizate.

Între orele 03:30 și 06:00, au fost identificate 12 ținte aeriene ucrainene în spațiul aerian al Ucrainei, la nord de granița cu România.

Dintre acestea, patru au pătruns neintenționat, timp de câteva minute, în spațiul aerian românesc, în zonele Sighetu Marmației și Vicovu de Sus, fără a constitui un pericol pentru securitatea națională sau patrimoniul românesc.

Aeronavele F-16 au revenit la Baza Borcea în jurul orei 06:00, iar aeronavele italiene Eurofighter Typhoon au aterizat la Baza Mihail Kogălniceanu în jurul orei 07:00.

MApN arată că, în cooperare cu aliații NATO, monitorizează continuu spațiul aerian național și regional pentru a asigura integritatea teritorială a României.

Deși România nu este vizată direct, conflictul din Ucraina impune măsuri graduale de protecție, adaptate naturii amenințărilor, conform deciziilor CSAT și competențelor instituțiilor de apărare și securitate, se mai arată în comunicat.

România rămâne un partener activ în eforturile NATO de descurajare a agresiunilor și apărare a teritoriului și populației Alianței, respectându-și angajamentele internaționale.


Intră acum și în grupul de