Delgaz Grid lansează în premieră, trei proiecte pilot în domeniul gazelor verzi


Intră acum și în grupul de
  • BioMethaneMix are ca scop obținerea biometanului și injecția acestuia în rețele de distribuție/instalații de utilizare, prin condiționarea biogazului produs în stații de epurare ape uzate/platforme industriale;
  • BlendUp30 vizează testarea modului de funcționare a echipamentelor rețelei de distribuție gaze naturale și a aparatelor de utilizare existente cu amestecuri de hidrogen în gazele naturale de 23vol.% și 30vol.%
  • HyGrid100 va testa utilizarea hidrogenului 100vol.% pe un tronson de rețea de gaze naturale și aparate noi de utilizare.

Compania Delgaz Grid, parte a grupului E.ON în România, va lansa în perioada următoare, în premieră, trei proiecte pilot prin care își propune să contribuie la dezvoltarea sectorului de gaze verzi și a soluțiilor de decarbonizare.

Primul proiect, deosebit de important, BioMethaneMix, are ca scop obținerea biometanului prin condiționarea producției de biogaz (produs în stații de epurare ape uzate/platforme industriale), validarea pașilor de proces din punct de vedere tehnic și injectarea biometanului într-o secțiune a unui sistem de alimentare cu gaze naturale.

Timp de minimum șase luni se va testa alimentarea amestecului de biometan și gaze naturale pe modelul proiectelor funcționale: la nivel european, măsurarea volumelor, analiza calității amestecului, în scopul facturării, utilizând tehnologii.

Proiectul va fi derulat începând cu anul viitor și se estimează că va fi finalizat în 2027. Biometanul este o sursă importantă de energie verde, având în vedere efectul neutru al acestuia asupra schimbărilor climatice. Acesta are caracteristici similare cu ale gazelor naturale și se obține prin procesarea biogazului (care conține, în principal, metan și dioxid de carbon), biogaz, care se produce prin fermentarea anaerobă a resturilor vegetale, culturilor energetice, dejecțiilor animale, nămolurilor din stații de epurare ape uzate etc.

Proiectele noastre pilot sunt esențiale pentru viitorul industriei de gaze din România. Ceea ce facem este să testăm compatibilitatea și funcționarea corespunzătoare a elementelor sistemului de distribuție a gazelor naturale – rețea și instalații de utilizare – cu amestecuri de gaze naturale și diferite concentrații de hidrogen, în scopul pregătirii rețelelor pentru a susține tranziția energetică prin conversia rețelelor existente la rețele <H2 ready> respectiv construcția, în viitor, doar de rețele <H2 ready>”, a declarat Cristian Secoșan, Director General al Delgaz Grid.

BlendUp30, al doilea proiect, are ca scop validarea, prin „testul timpului”, a concluziilor proiectului 20HyGrid, privind compatibilitatea și funcționarea corespunzătoare a elementelor sistemului de alimentare cu gaze naturale cu amestecuri de gaze și diferite concentrații de hidrogen (23vol.% și 30vol.%).

Totodată, se urmărește validarea comportamentului clienților și asigurarea că manipularea aparatelor care funcționează cu aceste amestecuri este fără riscuri. Testele se vor realiza pe o perioadă de minimum 6 luni, pe trei tronsoane de rețea existentă, cu material tubular diferit (oțel; polietilenă-PE 100 și PE 80), din trei localități diferite, alimentate continuu cu acest amestec. Perioada estimată pentru derularea proiectului este 2026-2028.

Derularea de proiecte pilot, pregătirea și promovarea, din timp, a noilor soluții tehnice pentru tranziția spre energie verde va contribui la o mai bună înțelegere a nevoii de reducere a utilizării combustibililor fosili, la creșterea încrederii în soluțiile verzi și la dezvoltarea sectorului energiei verzi, pentru a limita schimbările drastice ale climei”, a declarat Anca Evoiu, Director General Adjunct al Delgaz Grid.

Al treilea proiect, denumit HyGrid100, vizează testarea cu hidrogen 100vol.% pe un tronson al sistemului existent de alimentare cu gaze naturale, din PE 100 dar cu aparate de utilizare noi, compatibile cu hidrogen pur, 100vol.% (centrale termice). Într-o primă etapă, aceste teste vor fi realizate într-un mediu controlat, în poligonul Delgaz Grid de la Mediaș. După confirmarea că testele din poligon s-au derulat în condiții de siguranță, acestea vor continua, în etapa a doua, pe un tronson de rețea operațională, la sunt racordați consumatori casnici, cărora li se vor instala aparatele de utilizare noi, compatibile cu hidrogen pur. Se va verifica modul de funcționare a rețelei de distribuție, a instalațiilor de utilizare respectiv comportarea aparatelor de utilizare/procesul de combustie cu hidrogen pur. Se estimează că acest proiect va fi finalizat în cursul anului 2028.

Este important de menționat că, în momentul de față, Delgaz Grid are în fază de implementare/aproape de finalizare un proiect pilot, 30HyGrid, care reprezintă o extindere a proiectului 20HyGrid.

Desfășurat în perioada noiembrie 2022-noiembrie 2023, proiectul 20HyGrid a demonstrat cu succes că, din punct de vedere tehnic, este posibilă și sigură utilizarea unui amestec de 20vol.% hidrogen și gaze naturale în rețelele de distribuție și instalațiile/aparatele de utilizare a gazelor naturale existente în România.

Prin 30HyGrid, compania își propune să testeze aparatele de uz casnic (de ex. aparate de gătit, centrale termice), fără modificarea acestora, cu un amestec în care concentrația de hidrogen în gazele naturale de 20vol.%, testată deja, este crescută la 30vol.% respectiv 35vol.% (valoarea maximă până la care nu sunt necesare modificări, conform concluziilor testelor din țările vest europene). Totodată, mare parte din categoriile de clienți de tip non casnic vor fi testate cu amestecuri de 23vol.% și 30vol.%hidrogen în gaze naturale.

Dezvoltarea acestor tipuri de proiecte va contribui la creșterea experienței și expertizei în acest domeniu, în scopul dezvoltării legislației în domeniu și a promovării energiei verzi și cu amprentă redusă de carbon. Totodată, va determina o creștere a producției de gaze verzi, respectiv de echipamente (electrolizoare, instalații de condiționare biogaz etc.) iar ca efect, ne putem aștepta ca, în termen de 5-10 ani, prețul gazelor verzi și al echipamentelor să scadă semnificativ. Astfel, energia verde va deveni tot mai accesibilă, iar clienții vor beneficia de servicii de calitate, la un preț rezonabil, comparativ cu cel al combustibilului fosil, dar cu o amprentă de carbon redusă semnificativ”, a declarat Dr. Cristian Călin, Director Programe Gaze Verzi și Soluții de Decarbonizare în cadrul Delgaz Grid.


Intră acum și în grupul de