La Muzeul de Stiintele Naturii din Suceava s-a deschis expozitia „Chihlimbarul – mit si realitate”


Intră acum și în grupul de

Expoziţia “Chihlimbarul – mit şi realitate” şi-a deschis, marţi, porţile în incinta Muzeului de Ştiinţele Naturii din Suceav şi va putea fi vizitată de publicul sucevean până în data de 10 martie 2012.

Potrivit muzeografului geolog Angela Anea, şefa secţiei de Ştiinţele Naturii din cadrul muzeului sucevean, acest tip de expoziţie se organizează anual, la începutul fiecărei primăveri, organizatorii urmărind să ofere vizitatorilor posibilitatea de a admira materiale deosebite – pietre preţioase, perle, corali, chihlimbar.

La plecare, sucevenii pot achiziţiona de la standul amenajat la parterul Muzeului de Ştiinţele Naturii bijuterii din chihlimbar care pot fi dăruite sub formă de mărţişor – medalioane (7 lei), cercei (10-12,50 lei), coliere până la 75 de lei, brăţări (20-25 lei).

Angela Anea a precizat că cele mai scumpe piese ale colecţiei sunt două coliere ce conţin fragmente mari de chihlimbar prelucrate foarte puţin, în valoare de 375 lei bucata.

“În cadrul expoziţiei << Chihlimbarul – mit si realitate >> am urmărit să oferim vizitatorilor câteva date strict ştiinţifice legate de acest material – chihlimbarul – o răşină veche descoperită în urmă cu multe milioane de ani. În ceea ce priveşte mitul, de chihlimbar sunt legate foarte multe legende. Înainte se folosea cu precădere în terapie, iar acum ştim cu toţii că chihlimbarul este considerat a fi piatra zodiei leu, având înmagazinată în componenţa sa puterea soarelui.

De asemenea, dorim să legăm această expoziţie şi de cea a muzeului nostru. În colecţia de mineralogie avem câteva eşantioane de chihlimbar, dar o legăm şi de expoziţia de paleontologie, întrucât chihlimbarul este un foarte bun conservator al insectelor, sau a fragmentelor de plante, şi nu în ultimul rând pot fi obiect de studiu pentru cercetători”, a declarat pentru NewsBucovina.ro, Angela Anea.

Chihlimbarul, numit si ambra galbenă, din arabă “al anbar” – însemnând auriu, este o răşină fosilă divers colorată (mai ales în nuanţe de galben), provenită din mai multe specii de pini; vârsta sa este estimată la 50-60 milioane de ani. Provine din răşina arborilor de pe acele vremuri, care cu timpul s-a solidificat ca o substanță amorfă, fără să fie un mineral. În structura sa se găsesc adesea fosile animale sau vegetale. Pentru că este considerat drept piatra preţioasă încă din preistorie, chihlimbarul se foloseşte fie ca obiect de cult, fie ca bijuterie.


Intră acum și în grupul de