O singura contestatie, in urma scrutinului pentru alegerea rectorului Universitatii „Stefan cel Mare” din Suceava


Intră acum și în grupul de

În urma publicării rezultatelor alegerilor pentru funcţia de rector al Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, Biroul Electoral al USV a primit o contestaţie înregistrată la Registratura USV, pe care, conform prevederilor Metodologiei pentru alegerea structurilor şi funcţiilor de conducere în cadrul USV, o va înainta Senatului Universităţii, se arată într-un comunicat de presă remis din partea lectorului Aurora Adina Ignat.

Potrivit acesteia, Senatul va constitui o comisie care va analiza şi va soluţiona respectiva contestaţie.

În urma scrutinului care a avut loc vinerea trecută în vederea alegerii viitorului rector al Universităţii “Ştefan cel Mare” (USV) din Suceava, prof. univ. dr. ing. Valentin Popa a obţinut 182 de voturi, depăşindu-l pe contracandidatul său prof. univ. dr. Aurel Burciu care a obţinut 163 de voturi.

Potrivit site-ului USV din cei 381 de electori, doar 353 au fost prezenţi, 8 buletine de vot fiind anulate.

Contactat telefonic de echipa NewBucovina.ro, Valentin Popa a declarat: „Să nu uităm că până la numirea oficială a noului rector urmează o scurtă perioadă în care se pot depune contestaţii, validarea rezultatului în Senatul Universităţii şi nu în ultimul rând, acordul Ministerului. În altă ordine de idei, sunt mulţumit de rezultatul votului, iar pe această cale ţin să le mulţumesc tuturor celor care au avut încredere în mine şi să le promit că nu îi voi dezamăgi”.

Conform site-ului USV, scrutinul de vineri pentru desemnarea noului rector al USV nu a fost și nici nu mai poate fi contestat, din punct de vedere al procedurii de alegeri. Aceasta în ciuda faptului că ordinul trimis vineri de Ministerul Educației invocă două articole care inițial nu au fost respectate. Potrivit Metodologiei de Alegeri, eventualele contestații cu privire la procedură se fac în termen de 24 de ore de la închiderea votului, iar până acum nu a fost depusă nicio contestație, a declarat pentru Radio USV, președintele Biroului Electoral Central, Liana Pascariu.

Ordinul ministerial, ajuns după începerea procesului de vot din 17 februarie, a bulversat alegerile din USV, dar fără să modifice rezultatul. Acesta prevede că dascălii ajunși la vârsta pensionării nu mai au drept de vot, ceea ce contravine legii care arată că orice cadru didactic al USV cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată are drept de vot. Și totuși, Biroul Electoral Central din USV a decis să respecte ordinul. “A fost însă doar cazul unei singure personae”, a mai spus președintele Biroului Electoral.


Intră acum și în grupul de