Lungu sustine ca asociatiile de proprietari nu vor lua credit de la banci pentru anveloparea blocurilor, chiar daca e garantat de Guvern (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Programul guvernamental de reabilitare termică cu garanţii este puţin viabil, este de părere primarul Sucevei, Ion Lungu, arătând că asociaţiile de proprietari sunt reticente să acceseze credite bancare pentru reabilitarea energetică a blocurilor chiar dacă acestea sunt garantate de stat. „E un program ce nu prea funcţionează pe structura de credit, chiar dacă e garantat de stat”, a apreciat Lungu, în conferinţa de presă susţinută pe parcursul zilei de miercuri la sediul municipalităţii sucevene.

Edilul-şef a spus că, în luna aprilie, va propune Consiliului local adoptarea unui proiect de hotărâre prin care proprietarii care îşi reabilitează termic locuinţele să fie scutiţi de impozit pe minim şapte ani, astfel încât să-şi acopere investiţia în totalitate.

Municipalitatea suceveană a alocat, prin bugetul pe anul 2012, suma de trei milioane de lei pentru cofinanţarea proiectului MDRT de reabilitare termică a clădirilor cu fonduri de la Comisia Europeană, dar asigurarea acestor fonduri este nesigură după cum a declarat, la Suceava, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Cristian Petrescu. Potrivit acestuia, şansele pentru asigurarea finanţării programului de reabilitare termică a blocurilor din fonduri europene sunt mici şi din bugetul MDRT trebuie alocată o cotă mai mare pentru acest program.

“Discuţiile la Comisia Europeană au fost de a muta fonduri de pe Fondul Social pe acest program. Şansele sunt foarte mici”, a spus Petrescu. El a arătat că anunţul făcut în luna decembrie a anului trecut de fostul ministru al Dezvoltării s-a bazat pe un aviz informal pozitiv.

Fostul ministrul al Dezvoltării Regionale şi Turismului Elena Udrea anunţa, la sfârşitul lunii decembrie 2011, că în 2012 MDRT intenţionează să reabiliteze termic circa 250.000 de apartamente, după ce a primit avizul Comisiei Europene de a transfera pentru reabilitare sume de la alte programe. Ea a afirmat, în 20 decembrie 2011, într-o conferinţă de presă, că reabilitările termice cu fonduri europene vor începe în primăvara acestui an şi că oficialii europeni au fost de acord cu realocarea a 360 de milioane de euro de la alte programe operaţionale sectoriale pentru reabilitarea termică a clădirilor.

Elena Udrea, preşedinte al PDL Bucureşti, a declarat, marţi că ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, ar trebui să îşi dea demisia dacă nu va reuşi să convingă Comisia Europeană să distribuie banii necheltuiţi de la alte programe către reabilitarea termică a locuinţelor.

“Sunt foarte multe programe la diferite ministere care nu reuşesc să cheltuiască banii europeni. Banii trebuie cheltuiţi până în 2015 şi contractaţi până în 2013. Unii n-au ajuns nici măcar să contracteze banii, cu atât mai puţin să îi cheltuiască. A fost luată decizia ca România să ceară la Comisia Europeană să ni se permită să mutăm banii de pe anumite programe către programele unde se cheltuiesc. Un program unde banii s-au cheltuit şi care a mers cel mai bine este Programul Operaţional Regional (POR), prin care făceam reabilitări de drumuri, de spitale, de cămine sociale, de infrastructură turistică…”, a spus Udrea.

Liderul PDL a adăugat că a propus ca o mare parte din banii care ar urma să fie redistribuiţi către POR să fie alocaţi pentru reabilitarea termică a blocurilor. Reabilitarea termică este un program extrem de important, potrivit Elenei Udrea, şi creează locuri de muncă. Ea a calculat că din banii care ar putea fi alocaţi pentru reabilitare de la alte programe s-ar crea 50.000 de locuri de muncă.

“Iniţial, discuţia era ca banii să fie redistribuiţi în luna martie. Ca urmare, ne-am luptat şi am avut discuţii cu Comisia Europeană şi acum aflu că ministrul Orban ar fi spus că nu mai este aşa de sigur că aceşti bani pot veni. Dacă domnul Orban nu reuşeşte să convingă Comisia Europeană că aceşti bani pot veni, după mine, ar trebui să-şi dea demisia. Dacă nu reuşeşte să convingă Comisia Europeană să dea aceşti bani pentru reabilitare termică… De aia avem ministru pentru Afaceri Europene, ca să se lupte ca această propunere argumentată a României să fie acceptată. Dacă înfiinţezi un asemenea minister, trebuie să vezi cum gradul de absorbţie creşte spectaculos, or lucrul acesta nu s-a întâmplat. Deci până la urmă trebuie să fie un criteriu de evaluare a performanţei unui ministru”, a spus Udrea.

Guvernul a decis să continue şi în acest an acordarea de garanţii pentru lucrările de reabilitare termică a blocurilor, în limita unui plafon total de garantare de 200 milioane lei. Pentru lucrări de reabilitare structural-arhitecturală a clădirilor de locuit, plafonul de garanţii a fost stabilit la 100 milioane lei. Decizia a fost luată în şedinţa de marţi a Guvernului.


Intră acum și în grupul de