DSP Suceava a sarbatorit in avans „Ziua Mondiala a Apei”. Afla aici cum!

Cu prilejul “Zilei Mondiale a Apei” celebrată anual la data de 22 martie, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava a sprijinit o serie de acţiuni dedicate însemnătăţii acestei zile, informează într-un comunicat de presă, med. Mihaela Popovici, din cadrul instituţiei sucevene.

“Apelurile generoase lansate cu ocazia << Zilei Mondiale a Apei >> 2012 au fost susţinute în judeţul nostru de următoarele evenimente: concurs de desene cu aproximativ 150 de participanţi din: Şcoala Generală Şerbăuţi, Şcoala Generală Călineşti şi Şcoala Generală Calafindeşti, cu sloganul << Omenirea este însetată din cauza nevoilor de hrană >> (au fost premiaţi 15 copii pentru desenele realizate, premiile constând în diplome şi şepci); expoziţie de desene la sediul DSP Suceava; concurs internaţional de înot << Cupa Bucovinei >> organizat de Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Suceava în colaborare cu DSP Suceava, care a acordat 25 de premii (şepci şi tricouri); promovarea unor deprinderi nutriţionale sănătoase, cu accent pe alimentele produse cu un consum mai mic de apă în: Şcoala Postliceală Sanitară Moldova, Şcoala Postliceală Sanitară de Stat, Şcoala Postliceală Sanitară Christiana, Şcoala Generală Şerbăuţi, Şcoala Generală Călineşti şi Şcoala Generală Calafindeşti”, a precizat Mihaela Popovici.

Potrivit aceleiaşi surse, a XX-a celebrare a “Zilei Mondiale a Apei” (ZMA) instituită de Adunarea Generală ONU în 1993 are drept temă însemnătatea apei ca resursă vitală pentru siguranţa alimentară şi este coordonată în parteneriat de UN Water şi FAO (Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură) – agenţii specializate ONU.

Sub sloganul “Omenirea este însetată din cauza nevoilor de hrană”, ZMA 2012 ţinteşte conştientizarea opiniei publice în privinţa risipei resurselor preţioase de apă, a importanţei acestor resurse pentru securitatea alimentară şi implicit pentru sănătatea populaţiei.

“Pornind de la realitatea că aproape un miliard de oameni trăiesc în condiţii de subnutriţie, în timp ce resursele de apă dulce sunt în scădere, obiectivele ZMA 2012 privesc: raţionalizarea consumului de apă în gospodării, agricultură şi industria alimentară; reducerea risipei de alimente: 30% dintre alimentele livrate la nivel mondial nu sunt consumate, apa folosită pentru producerea acestora fiind definitiv pierdută; promovarea unor deprinderi nutriţionale sănătoase, cu accent pe alimente produse cu consum mai mic de apă.

Cantitatea uriaşă de apă necesară pentru producerea hranei, cu trei ordine de mărime mai mare faţă de necesarul pentru băut, susţine importanţa apei ca pilon esenţial al securităţii alimentare. Cum populaţia lumii este în continuă creştere, iar 30% dintre alimentele produse pe plan mondial rămân nefolosite şi se risipesc (în pofida faptului, etic inadmisibil, că 1/6 din populaţia globului este subnutrită), resursele de apă ale omenirii, considerate în descreştere sau cel mult staţionare, vor deveni curând insuficiente pentru satisfacerea necesitătilor alimentare.

Deoarece pe plan mondial 70% (preponderent apă dulce) din resursele preţioase de apă ale lumii sunt absorbite de agricultură, este imperioasă îmbunătăţirea tehnologiilor de irigare şi mai ales găsirea unei alternative fezabilă economic la apa dulce; desalinizarea apelor marine oferă o speranţă.

În sfarsit, în planul stilului individual de viaţă, s-a documentat că orientarea către alimente care necesită mai puţină apă pentru a fi produse, serveşte în acelaşi timp unei nutriţii sănătoase; de exemplu, producerea unui kg de carne de vită implică consumul a peste 15.000 litri de apă.

În ţara noastră în ciuda procentajului global modest al irigaţiilor, sudul României reprezintă una din regiunile cel mai intens irigate din Europa şi un mare consumator de apă; de asemenea, România consumă prea multă apă în industria prelucrătoare faţă de volumul producţiei sale; risipa de alimente este încă pe alocuri prezentă, chiar dacă mai puţin pregnantă faţă de ţările bogate; în sfârşit infrastructura învechită de distribuţie a apei potabile lasă loc unor pierderi inacceptabile faţă de standardele UE”, se arată în comunicatul de presă.