Delegatia de cercetatori ai Universitatii Suceava s-a remarcat la Uniunea Europeana a Geostiintelor de la Viena


Intră acum și în grupul de

Şase cercetători din cadrul Departamentului de Geografie al Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava au participat în perioada 22-28 aprilie 2012, la manifestarea ştiinţifică internaţională intitulată „European Geoscience Union”, care s-a desfăşurat la Viena, informează într-un comunicat de presă, Adina Ignat, purtător de cuvânt în cadrul instituţiei de învăţământ superior din Suceava.

Potrivit acesteia, geografi şi geologi din toată lumea au avut prilejul să se reunească la una dintre cele mai marcante manifestări de profil din toate timpurile. Anual, la Viena, se reunesc în luna aprilie, pentru o săptămână, între 10.000 şi 13.000 (câţi au fost în acest an) de membri de pe tot mapamondul ai Uniunii Europene a Geoştiinţelor.

Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava a fost reprezentată de 6 cercetători, deplasarea fiind susţinută de un proiect de cercetare aflat în derulare în cadrul Centrului de Cercetari de Geografie Aplicată al Departamentului de Geografie.

„Suceava s-a remarcat la secţiunile de paleoclimate şi geomorfologie fluvială, iar cei de la Iaşi şi Bucureşti la secţiunea de hazarde naturale. Foarte activ a fost domnul dr. Aurel Perşoiu care a stârnit un interes special cu reconstituirile paleoclimatelor pe baza interpretării structurii gheţii din peştera Scărişoara. De altfel, dumnealui a coorganizat o sesiune (Stable isotopes as a tool in (paleo-) climate studies in different environments and by multi-proxi approaches) şi a jurizat lucrările înscrise la competiţiile de burse precongres şi premii din timpul congresului.

Rezultatele cantitative ale cercetărilor geomorfologice efectuate la nivelul râurilor Moldova, Someş, Putna, Siret au atras atenţia astfel încât delegaţia suceveană a fost invitată sa participe cu un capitol consistent la monografia Braided Rivers (la care participă doar 9 nominalizaţi), editată de Nicola Surian (Italia) şi Peter Ashmore (Canada) , specialişti renumiţi in geomorfologia fluvială. Comisia de Braided Rivers doreşte sa organizeze la Suceava, în 2016, un workshop dedicat râurilor din Moldova, speciale ca problematică în peisajul general al cercetărilor de acest gen. De altfel, s-a observat în cadrul conferinţei interesul a numeroşi cercetători din diverse ţări pentru geografia ţarii noastre”, arată Adina Ignat în documentul citat.

Ea mai precizează că manifestarea a oferit posibilitatea de a avea contact direct cu ceea ce fac cei mai îndepărtaţi membri ai comunităţii mondiale a geoscientiştilor, de a schimba opinii, fiind o oportunitate deosebită de evaluare a potenţialului de cercetare şi de identificare a locului în comunitatea largă a cercetării mondiale.


Intră acum și în grupul de