IPJ Suceava desfasoara campania „VACANTA IN SIGURANTA”. Afla aici despre ce este vorba


Intră acum și în grupul de

Comunicat de presa

Analizând fenomenul delincvenţei juvenile pot fi identificaţi mai mulţi factori determinanţi sau favorizanţi: şomajul şi dificultatea de a obţine pe căi legale un venit suficient pentru a beneficia de condiţii de viaţă acceptabile, sporirea tentaţiilor şi diminuarea controlului social, monotonia şi degradarea cadrului de viaţă, probleme de familie, pierderea identităţii sau a reperelor morale, absenţa spiritului de solidaritate, efectul nociv al violenţei vehiculate de mijloacele de informare în masă.

Întrucât criminalitatea juvenilă este rezultatul unei multitudini de factori, prevenirea sa trebuie să devină o responsabilitate comună pentru diferite sectoare ale societăţii, iar activitatea poliţiei să nu mai fie considerată unicul răspuns la conflictele vieţii cotidiene.

Statistica judiciară sesizează în ultimii zece ani, un trend ascendent al delincvenţei juvenile şi faptul că vârsta infractorilor este din ce în ce mai mică.

Tinerii care abandonează şcoala, cei care au probleme grave în familie sau scapă filierei serviciilor sociale au devenit simbol al minorilor cu comportament deviant. Din ce în ce mai des se produc acte de vandalism săvârşite de minori , organizaţi în găşti, acestea reprezentînd o nouă formă de manifestare a violenţei. Adolescenţii îşi petrec cea mai mare parte a timpului în discoteci, săli de internet sau jocuri, ca modalităţi de distracţie care deseori sunt însoţite de consum de alcool.

Având în vedere faptul că se apropie vacanţa de vară, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava desfăşoară campania “Vacanţă în siguranţă”. Activităţile de informare a tinerilor asupra riscurilor adoptării unor comportamente de tip delictual dar şi de responsabilizare a părinţilor cu privire la rolul acestora în dezvoltarea şi educarea minorilor sunt concentrate în perioada 18 – 29.06.2012.

În perioada 18 – 22.06.2012 sunt programate peste 100 de întâlniri cu elevii în unităţile de învăţămât, grupul ţintă al acţiunilor preventive fiind tinerii cu vârste cuprinse între 7 şi 14 ani.

Ulterior, în prima săptămână a vacanţei de vară (25 – 29.06.2012) vor fi organizate întâlniri cu tineri dar şi cu organizaţiile şi asociaţiile nonguvernamentale în vederea organizării unor activităţi constructive de petrecere a timpului liber pe perioada vacanţei de vară. Până în prezent, IPJ Suceava a stabilit deja organizarea unei tabere de vară la Ciocăneşti în parteneriat cu Romanian Children House Foundation, dar şi a două Şcoli de vară pentru adulţi şi copii în parteneriat cu Asociaţia Educatorilor Suceveni.

Cu sprijinul partenerilor au fost editate flyere şi afişe care vor fi utilizate în cadrul activităţilor preventive ce vor delincvenţa juvenilă, dispariţiile de minori, pornografia infantilă pe internet, dar şi siguranţa rutieră.

O atenţie sporită va fi acordată fenomenului violenţei în mediul şcolar, în primele 5 luni ale anului fiind înregistrate 16 evenimente în şcoli şi 3 evenimente în zona adiacentă a acestora cu implicarea elevilor.

Pentru că principala cauză a săvârşirii acestor infracţiuni de către minori este lipsa educaţiei în familie, vă prezentăm o serie de recomandări preventive , utile părinţilor:

• explicaţi copiilor că a fura este cel mai înjositor obicei, indiferent dacă este vorba de un creion sau o bicicletă;
• verificaţi de câţi bani de buzunar dispune copilul dvs. şi cum îi cheltuieşte
• fiul sau fiica dvs. vine acasă cu obiecte de valoare, verificaţi provenienţa lor şi nu acceptaţi răspunsuri facile ;
• nu permiteţi copilului să întârzie mult de la şcoală, film sau întâlniri cu prietenii ;
• dacă fiul sau fiica dvs. sunt invitaţi la o onomastică, verificaţi unde merg, luaţi legătura cu părinţii gazdă;
• obişnuiţi copii să vi se confeseze cu privire la faptele sau comportamentul unor persoane suspecte ;
• sfătuiţi-vă copilul să nu accepte invitaţia de a se urca în maşina unei persoane necunoscute ;
• nu permiteţi ca fetele să poarte bijuterii, podoabe sau obiecte de preţ;
• mare grijă la anturajul copilului, verificaţii prietenii şi discutaţi cu părinţii acestora când aveţi dubii în privinţa lor;
• educaţi copilul să nu primească daruri de la persoane necunoscute şi nici să nu dea relaţii despre programul de lucru al dvs. ;
• sfătuiţi-vă copiii să nu urce în lift cu persoane necunoscute, să nu se joace în locuri virane, să evite persoanele suspecte;
• luaţi toate măsurile de educare, creştere şi supravegherea specifică fiecărei vârste în parte ,cu scopul de a nu vă înregistra în categoria celor ce spun “copilul meu este în închisoare” sau “copilul meu este un infractor”.


Intră acum și în grupul de