Expozitia de pictura cu lucrari de Tonitza si Pallady a fost vernisata la Muzeul de Istorie din Suceava. Vezi aici detalii din culisele expozitiei care valoreaza un million de euro (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Cea mai importantă expoziţie de artă plastică deschisă la Suceava după 1990, “Dobrogea, pitoresc si exotism la tarmul Marii Negre” a fost vernisată miercuri, la Muzeul de Istorie din municipiul reşedinţă de judeţ.

Adusă la Suceava în urma parteneriatului semnat între Muzeul Bucovinei şi Muzeul Brukenthal din Sibiu (situat în primele trei instituţii muzeale din lume), expoziţia numără 38 de lucrări semnate de unii dintre cei mai valoroşi şi mai bine cotaţi artişi plastici Theodor Pallady, Nicolae Tonitza, Nicolae Dărăscu, Francis Schirato, Vasile Popescu, Marius Bunescu, Rodica Maniu, Jean Steliade, Ştefan Dumitrescu, Magdalena Rădulescu, Petre Iorgulescu Yor, Sion Theodorescu, Rudolf Schweitzer Cumpăna ş.a., valoarea exponatelor fiind de aproape un million de euro.

Vernisarea s-a făcut în prezenţa directorului Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, primarului Sucevei, Ion Lungu, şi a invitatului special prof. dr. Gheorghe Macarie de la Iaşi.

Acesta a numit Muzeul de Istorie din Suceava “un centru viu de cultură” datorită expoziţiilor de mare valoare pe care le-a găzduit şi a manifestărilor pe care le-a organizat de-a lungul timpului. “Cota Muzeului de Istorie este una ridicată având în vedere expoziţiile care s-au organizat. Faptul că prin tradiţie aici au fost expuse lucrările celor mai buni pictori bucovineni, a demonstrat că Bucovina reprezintă înainte de toate nişte dimensiuni spirituale şi estetice”, a subliniat Gheorghe Macarie.

Profesorul ieşean i-a ajutat pe cei prezenţi să înţeleagă semnificaţie plastică a valoroaselor exponate, explicând rolul fiecărei tuşe şi al fiecărei culori redate de maeştrii picturii. “Senzaţiile vizuale majoritare se asociază senzaţiilor tactile. Este foarte greu să ajungi la o sinestezie, la o corespondenţă vizuală şi tactilă (…) Cel mai mare şi mai rafinat este Pallady, pentru că mulţi au pictat odalisce, însă nimeni nu a reuşit să facă din aceste culori orientale, culori uşor ţipătoare. El a reuşi să tempereze culorile, orientându-le spre tactil”, a explicat Macarie.

Reamintim că expoziţia “Dobrogea, pitoresc si exotism la tarmul Marii Negre” va fi deschisă publicului sucevean până în data de 8 iulie 2012.


Intră acum și în grupul de