Autoritatile sucevene iau in calcul infiintarea unei platforme temporare de depozitare a deseurilor in judet (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Soluţii viabile. Asta le-a cerut şeful administraţiei judeţene sucevene, Cătălin Nechifor, reprezentanţilor Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) şi Gărzii de Mediu din Suceava, cu care a discutat situaţia gestionării deşeurilor din judeţ, în condiţiile în care groapa de gunoi a municipiului Botoşani se închide, luni, iar depozitele ecologice de deşeuri din judeţul Suceava vor putea fi funcţionale în februarie 2014.

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că o soluţie, care ar dubla costurile de transport, este ca deşeurile să fie transportate la gropile de gunoi din Săveni şi Darabani din judeţul Botoşani sau la Tg. Neamţ în judeţul Neamţ, iar o altă variantă luată în calcul şi care va fi supusă aprobării Ministerului Mediului este înfiinţarea unei platforme temporare de depozitare a deşeurilor în judeţul Suceava.

Nechifor consideră că această platformă temporară de depozitare ar putea fi finanţată din economiile făcute din reducerea distanţei de transport a deşeurilor şi a precizat că împreună cu primarul Sucevei, Ion Lungu, caută o locaţie pentru o astfel de platformă. În ultimii ani, doar transportul deşeurilor din municipiul Suceava a costat municipalitatea 1,5 milioane de euro. Nechifor a menţionat că sunt afectate de închiderea gropii din Botoşani, municipiul Suceava şi alte 50-60 de localităţi care trasferă deşeurile menajere la Botoşani.

Preşedintele CJ Suceava a subliniat că a găsit această situaţie la preluarea mandatului şi că fosta conducere a instituţiei nu a fost preocupată de rezolvarea acesteia. „Am fost puşi să găsim foarte repede o soluţie”, a spus Nechifor care a menţionat că fosta conducere a CJ Suceava nu a făcut nici un demers deşi se ştia de mult timp că groapa de gunoi din Botoşani se va închide şi va genera o mare problemă întregului judeţ. El a subliniat că în ceea ce priveşte problema gestionării deşeurilor menajere din judeţ s-au pierdut patru ani.

Nechifor a spus că lucrările făcute până în prezent la depozitul de deşeuri de lângă municipiul Suceava printr-un proiect cu finanţare europeană au vizat construcţia primei celule care nu poate fi funcţională până în februarie 2014 din cauză că nu au fost începute lucrările la staţia de tratare.

Potrivit preşedintelui CJ Suceava, proiectul cu finanţare europeană pentru înfiinţarea a două depozite ecologice de deşeuri din judeţ este blocat pentru că “s-au încurcat borcanele” şi s-au început lucrări înainte ca finanţarea să fie aprobată. El a arătat că doreşte să declanşeze procedure de achiziţie pentru desemnarea operatorului pentru aceste investiţii astfel încât atunci când cele două depozite ecologice de deşeuri din judeţ vor fi finalizate să poată fi şi folosite.

Toate gropile de gunoi din judeţul Suceava au fost închise din iulie 2011, iar primăriile transportă deşeurile la gropi de gunoi din alte judeţe. Potrivit Acordului de mediu, în judeţul Suceava urmează să fie construite două depozite ecologice de deşeuri, unul în zona municipiului Suceava, iar un al doilea, pentru zona de munte, care va fi amplasat în zona comunei Pojorâta. Pe lângă cele două depozite ecologice, întregul proiect, în valoare de 63 de milioane de euro, prevede înfiinţarea a 5.000 de puncte de colectare a deşeurilor şi şapte staţii de transfer. Proiectul cu finanţare europeană este blocat în condiţiile în care sunt contestate mai multe licitaţii în vederea executării acestor investiţii.


Intră acum și în grupul de