Subiect gresit la examenul de definitivat


Intră acum și în grupul de

Un subiect la proba de limba română a examenului de definitivat, susţinut marţi, a fost greşit, scrie realitatea.net. Potrivit sursei citate, profesorii au primit, la proba scrisă la limba şi literatura română, un subiect care nu era prevăzut în programa la examenul de acordare a definitivării, mai exact, basmul cult.

Revolta profesorilor a ajuns la Bucureşti, ceea ce a dus la realizarea unui alt subiect şi anume: realizarea unui eseu. Astfel, examenul s-a prelungit cu o oră, dascălii fiind în examen până la ora 15.

Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) a precizat, ulterior, într-un comunicat de presă, că modificarea operată la subiectul cu numărul 2 a vizat reformularea cerinţei, fără a afecta în mod substanţial analiza solicitată.

“Dacă, iniţial se cerea candidaţilor prezentarea particularităţilor de construcţie a unui personaj dintr-un basm cult, ulterior s-a solicitat prezentarea particularităţilor de construcţie a unui personaj.

Reformularea a fost necesară deoarece în bibliografia pentru concurs nu se regăseşte în mod explicit basmul cult (un posibil exemplu: „Povestea lui Harap-Alb”, de Ion Creangă), aşa cum e cazul altor genuri literare în cadrul cărora se indică autori şi opere literare obligatorii (de exemplu, Dramaturgia: I.L.Caragiale – „O scrisoare pierdută”, Barbu Ştefănescu Delavrancea – „Apus de soare”, Marin Sorescu – „Iona”). Basmul cult este menţionat implicit în programa pentru examen prin prisma teoriei literaturii, în cadrul căreia se studiază, aplicat, genuri şi specii literare, motiv, subiect, pesonaj (erou). Ministerul Educaţiei a venit, astfel, în sprijinul candidaţilor, pentru a nu lăsa loc de interpretări eronate”, a menţionat sursa citată.

Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului a subliniat că nici un candidat nu a fost prejudiciat de reformularea în cauză. “Candidaţii au avut posibilitatea de a opta din oferta mai largă a personajelor studiate, conform bibliografiei indicate în programa de examen. De asemenea, candidaţii au beneficiat de o oră în plus pentru examenul de astăzi, iar punctarea subiectului se face indiferent dacă personajul ales pentru analiză este dintr-un basm cult sau dintr-o altă operă literară specificată în bibliografie”, se mai arată în comunicatul MECTS.

Cadre didactice titulare sau suplinitori calificati, cu o vechime de minim doi ani in activitatea de predare, au sustinut marti, 17 iulie, proba scrisa a Examenului National de Definitivare in Învăţământ, sesiunea 2012.

La Suceava, 208 dascăli s-au înscris pentru a da acest examen. Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Suceava, insp. Laura Hacman, dintre aceştia, 199 au fost prezenti, iar 6 s-au retras dupa o ora, pe baza unei declaratii scrise.

Rezultatele obtinute in urma evaluarii lucrarilor vor fi afisate in data de 23 iulie. Conform calendarului pentru depunerea contestaiilor, sunt alocate două zile (23 si 24 iulie). Rezultatele finale vor fi afisate in data de 26 iulie, mai prcizează Laura Hacman.


Intră acum și în grupul de