Ministerul Mediului a oferit municipiului Suceava o nesperata gura de aer in problema depozitarii gunoiului menajer (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Mult aşteptatul răspuns din partea Ministerului Mediului pe problema depozitării gunoiului menajer din municipiul reşedinţă de judeţ şi zonele adiacente a ajuns în sfârşit pe masa autorităţilor judeţene.

După data de 16 iulie, când groapa de gunoi de la Botoşani s-a închis, conducerile municipalităţii şi administraţiei judeţene au încercat să identifice soluţii de identificare a unui loc unde să poată fi transportate şi depozitate gunoaiele menajere trimiţând în acest sens şi o informare către Ministerul Mediului în care s-au oferit şi trei posibile variante.

După o aşteptare chinuitoare a venit şi răspunsul de la Bucureşti, oferind o nesperată gură de oxigen prin răspunsul acordat mai ales când soluţia de criză privind depozitarea gunoiului pe platforma de la Diasil ajunsese la cota maximă.

Potrivit afirmaţiilor făcute de preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută pe parcursul zilei de vineri, prin răspunsul oferit de Minister au fost identificate trei posibilităţi de rezolvare a situaţiei actuale pe un termen de cel mult şase luni, urmând a identifica în paralel soluţiile necesare pentru finalizarea cât mai grabnică a gropii ecologice de la Moara.

„Dacă exista o preocupare în mandatul trecut pentru rezolvarea problemei, nu ajungeam în această situaţie limită, să ne trezim cu contracte expirate pe 16 iulie, când suntem nevoiţi să identificăm soluţii de avarie. Una dintre variantele oferite de Minister este chiar groapa de gunoi de la Moara, prin urgentarea lucrărilor de finalizare, iar firmele ce efectuează colectarea deşeurilor trebuie să acorde o atenţie sporită sistemului de colectare selectivă a deşeurilor”, a declarat Cătălin Nechifor.

Şeful administraţiei publice judeţene a mai spus că o altă variantă înaintată de Ministerul Mediului sunt gropile de gunoi închise de la Suceava şi Gura Humorului care se află încă în perioada de tasare şi unde condiţiile tehnice permit în golurile existente să se depoziteze o parte din deşeurile menajere.

Potrivit conducerii CJ Suceava, aceasta ar fi varianta pe care autorităţile o vor avea în vedere şi o vor pune cât mai curând în aplicare pentru evacuarea gunoiului menajer adunat pe platforma de la Diasil, din cartierul Iţcani.

Ultima propunere ar fi construirea unei platforme temporare cu respectarea tuturor normelor de mediu şi pentru o perioadă de cel mult un an. Toate propunerile vor fi supuse dezbaterilor în cadrul întâlnirii ce va avea loc pe parcursul zilei de luni între conducerea executivului judeţean, a municipalităţii şi reprezentanţii Agenţiei şi Gărzii de Mediu Suceava pentru a se lua o decizie definitivă şi cât mai grabnică.


Intră acum și în grupul de