Deputatul Sanda-Maria Ardeleanu: „Arderea etapelor in ceea ce priveste introducerea bacalaureatului diferentiat este periculoasa”


Intră acum și în grupul de

Deputatul PDL de Suceava, Sanda-Maria Ardeleanu, avertizează pe blogul personal că “arderea etapelor” în ceea ce priveşte introducerea de anul viitor a bacalaureatului diferenţiat este periculoasă.

“Am fost şi rămân o susţinătoare a bacalaureatului diferenţiat aşa cum prevede, de altfel, şi Legea Educaţiei Naţionale în vigoare. Totuşi, consider că arderea etapelor în ceea ce priveşte introducerea lui în sistem este periculoasă. Avem nevoie, în primul rând, de un ciclu de patru ani de pregătire pentru absolvenţii de liceu care vor beneficia de noul bacalaureat românesc. Apoi, avem nevoie de respectarea unei legi ale cărei prevederi au fost dezbătute de oamenii şcolii şi a cărei implementare a început cu eforturi mari din partea întregii societăţii”, scrie parlamentarul democrat-liberal pe blogul personal.

Totodată, în calitate de profesor şi părinte, Ardeleanu face “un apel sincer”, către toţi factorii decidenţi, către Guvern şi membrii celor două Comisii de învăţământ din Parlamentul României pentru urmărirea atentă şi promovarea principiilor Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/2011.

“Depolitizarea şi debirocratizarea sistemului rămân deziderate de forţă în condiţiile în care s-au făcut paşi importanţi, urmare a aplicării prevederilor noii legi a educaţiei, în democratizarea şcolii şi a universităţii din ţara noastră. Aş vrea să putem consolida ceea ce am început în domeniul reformei şcolii româneşti, iar clasa politică să înţeleagă că nu putem să facem la infinit experienţe nefericite ale căror victime sunt copiii noştri.

Un sistem stabil ne va ajuta să ne aplecăm asupra unor probleme grave, despre care vorbim mult prea puţin, cum ar fi abandonul şcolar sau consumul de droguri în rândul tinerilor.

Şi nu trebuie să uităm a avea în vedere uriaşul potenţial de inteligenţă, creativitate şi talent pe care ni-l oferă copiii şi tinerii noştri şi pe care avem obligaţia să-l folosim pentru o Românie europeană”, transmite deputatul Sanda-Maria Ardeleanu pe blogul său.

Senatorii din Comisia pentru Educaţie au decis, miercuri dimineaţă, ca din 2013 examenul de bacalaureat să fie diferenţiat. Potrivit Jurnalul.ro, candidaţii la bacalaureat vor avea probe diferite, în funcţie de profil şi filieră. Decizia a fost luată cu unanimitatea voturilor celor cinci senatori prezenţi la şedinţa comisiei.

Sursa citată arată că bacalaureatul diferenţiat presupune faptul că elevii vor putea alege între două tipuri de examen: bacalaureat naţional şi bacalaureat profesional. Cel profesional se va adresa cu precădere absolvenţilor de licee cu profil tehnologic, dar va putea fi ales şi de către candidaţii celorlalte unităţi de învăţământ.

Bacalaureatul profesional va permite accesul elevilor pe piaţa muncii, dar nu le va permite să urmeze cursurile în învăţământul superior. În schimb, bacalaureatul naţional le va da permite absolvenţilor de liceu să urmeze cursurile unei facultăţi.

Ministrul Educaţieia, Ecaterina Andronescu, a luat decizia introducerii unui astfel de examen de maturitate condiţiile în care rezultatele la examenul de Bacalaureat din ultimii doi ani au fost foarte slabe.

“Am gândit să îi adăugăm bacalaureatului o componentă privind bacalaureatul profesional, care nu dă drept de acces pe învăţământul superior, dar dă drept pe piaţa muncii”, a spus ministrul Educaţiei.

Probele din examenul de Bacalaureat profesional vor fi aşezate, cronologic, înaintea celor de Bacalaureat profesional. Elevul poate opta pentru una sau alta dintre formele de examinare.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a dat asigurări că introducerea noii formule de Bacalaureat nu schimbă cu nimic programa şcolară. De asemenea, ea a precizat că probele pentru competenţe sunt la fel cu cele de la Bacalaureatul profesional, arată Jurnalul.ro.


Intră acum și în grupul de