Nechifor: „De cand am venit la CJ, nu am reusit sa gasim milionul de euro adus de Flutur in judet in fiecare zi”


Intră acum și în grupul de

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat, vineri, că în urma analizelor făcute în perioada de când se află la şefia administraţiei judeţene nu găseşte fondurile atrase de Gheorghe Flutur, care susţinea că acestea erau de aproape un milion de euro pe zi.

El a arătat într-o conferinţă de presă că la fiecare proiect cu finanţare europeană finalizat din mandatul lui Gheorghe Flutur apar corecţii care sunt legate în special de condiţiile restrictive aplicate la organizarea licitaţiilor. Potrivit lui Nechifor, valoarea acestor corecţii se ridică la 2,58 milioane de lei, bani pe care CJ Suceava va trebui să-i achite şi pe care nu îi are în buget.

Şeful administraţiei judeţene a precizat că cea mai mare corecţie, de 1,7 milioane de lei, este la proiectul de modernizare a DN 177 Poiana Micului-Suceviţa, unde s-a apreciat ca restrictivă solicitarea privind experienţa personalului şi apoi desemnarea unui câştigător ce nu îndeplinea condiţia impusă, dar şi că a fost restrictivă solicitarea de a cere ca amplasarea staţiei de mixturi asfaltice să fie în judeţul Suceava sau judeţele limitrofe.

Totodată, au mai fost stabilite corecţii şi la modernizările DJ 175 B Pojorâta-Rarău, la DJ 208 Dolhasca-Probota sau DJ 174 Vatra Dornei-Şaru Dornei-Panaci, precum şi la proiectele de guvernare şi la Strategia de dezvoltare a judeţului.

Mai mult, au fost stabilite corecţii la toate cele cinci programe turistice iniţiate de Gheorghe Flutur, „Pelerin în Bucovina”, „Hora Bucovinei”, „Crăciun în Bucovina” şi „Paşti în Bucovina”.

Preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, a spus că, în principal, corecţiile au fost aplicate pentru proceduri restrictive, fiind excluse firme şi preferate alte firme sau că lucrările suplimentare efectuate nu au avut caracter imprevizibil şi s-au produs creşteri cu valori exagerate a costurilor. El a precizat că, în prezent, ca urmare a eforturilor făcute de reducere a cheltuielilor, s-a completat fondul de rezervă al judeţului, dar că pentru plata corecţiilor la proiectele executate în mandatul lui Gheorghe Flutur este nevoie de o sumă de zece ori mai mare decât dispune în prezent judeţul. „A fost o lejeritate exagerată la cheltuirea banului public”, a spus Nechifor care a precizat că fosta conducere PDL a CJ Suceava va trebui să ofere explicaţii.

Întrebat dacă vor fi făcute plângeri penale, preşedintele CJ Suceava a arătat că se studiază caz cu caz, dar că acolo unde corecţiile sunt mari este cazul ca cei vinovaţi să răspundă. „Noi trebuie să facem plăţile pentru aceste corecţii pentru că sunt decizii finale”, a mai spus Nechifor.

El a apreciat că şi Suceava făcea parte dintre zonele de „proceduri cu perdea” ale fostei conduceri ANRMAP, dar că aceste proceduri ies la iveală şi sucevenii sunt nevoiţi să plătească ilegalităţile din vremea guvernării PDL. „Cu ce sunt vinovaţi sucevenii? Unde sumele sunt foarte mari vom vedea împotriva cui ne îndreptăm şi vom analiza caz cu caz”, a conchis Nechifor.


Intră acum și în grupul de