Ucrainenii ce trăiesc in nordul României nu s-au prea inghesuit la vot


Intră acum și în grupul de

Doar 11 cetăţeni ucraineni au votat, duminică, până la prânz, la Consulatul General al Ucrainei de la Suceava, desi pe listele electorale ucrainene erau inscrise 108 persoane, care au domiciliul în judeţele Suceava, Maramureş, Botoşani, Neamţ, Cluj, Satu Mare, Băcău, Sibiu, Vaslui, Vrancea, Covasna şi Harghita, după cum a declarat presei sucevene Consulul general al Ucrainei la Suceava, Vasyl Boiechko,.

Potrivit comisiei electorale de la secţia de votare în străinătate nr. 900081 organizată la Consulatul General al Ucrainei la Suceava, în Registrul de stat al alegătorilor au fost înscrişi pe liste 108 cetăţeni ucraineni cu domiciliul în judeţene arondate acestul consulat, Suceava, Maramureş, Botoşani, Neamţ, Cluj, Satu Mare, Băcău, Sibiu, Vaslui, Vrancea, Covasna şi Harghita.

Cetăţenii Ucrainei cu domiciliul în Bucureşti şi judeţele Alba, Argeş, Arad, Bistriţa-Năsăud, Bihor, Braşov, Brăila, Buzău, Vâlcea, Galaţi, Gorj, Giurgiu, Dâmboviţa, Dolj , Ilfov, Caraş-Severin, Călăraşi, Constanţa, Mehedinţi, Mureş, Olt, Prahova, Selaj, Teleorman, Timiş, Tulcea, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, incluşi în Registrul de stat al alegătorilor pot vota pentru deputaţii din Rada Supremă a Ucrainei la secţia de votare înfiinţată la Ambasada Ucrainei din Bucureşti.

Ucraina îşi alege Parlamentul duminică în cadrul alegerilor legislative urmărite îndeaproape de Occident şi în care partidul de guvernământ este favorit, urmat de formaţiunea fostului premier încarcerat Iulia Timoşenko şi de cea a celebrului boxeur Vitali Kliciko, relatează AFP.

Jumătate dintre cei 450 de deputaţi sunt aleşi pe liste, în timp ce cealaltă jumătate este aleasă prin scrutin uninominal în circumscripţii majoritare, ceea ce va complica şi mai mult formarea unor alianţe politice în Adunarea monocamerală, comentează AFP.

Uniunea Europeană şi Statele Unite s-au arătat îngrijorate de problemele remarcate în campanie, între care folosirea resurselor administrative în favoarea candidaţilor puterii şi distribuirea de către candidaţi a unor sume de bani şi beneficii materiale alegătorilor în schimbul voturilor.

Autorităţile au instalat în birourile de vot camere web ale căror imagini vor fi transmise în direct pe un site de Internet în timpul votului, asigurând că scrutinul este transparent.

Dar opoziţia şi observatorii se tem de fraude în timpul numărării voturilor, când transmisiunea în direct nu va funcţiona.


Intră acum și în grupul de