Consilierii judeteni ai PDL au parasit sala de sedinta


Intră acum și în grupul de

sedinta CJ 1

Vasile Ilie, liderul grupului democrat- liberal din CJ Suceava :

„Proiectul de buget pe care il votam azi are o filosofie socialista. Ati propus ca arieratele sa fie platite, iar proiectele de dezvoltare ale UE sa stagneze. Nici unul sa nu mai continue pentru ca sunt foarte multe proiecte europene. V-am rugat sa tineti cont de cofinatari la proiecte europene. Daca ne-am angajat sa atragem fonduri, prin bugetul acesta blocam dezvoltarea judetului Suceava. Sigur ca si arieratele trebuie achitate si trebuie facut asta, dar nu prioritar este acest lucru. Suntem chemati sa votam un buget dupa alte criterii decat cele normale ale unui judet. Asta intrece orice inchipuire. Toti suntem bine intentionati. Daca prin buget nu cofinantam proiectele ce se va intampla? Sunt zeci de localitati care nu au bani de cofinantare. Liteni are 10 miliarde de lei rata anul acesta. Am propus la acest proicet ca macar o serie de primarii cu proiecte in derulare sa primeasca fonduri.”

Catalin Nechifor, presedintele CJ Suceava:

„Am in fata mapa de anul trecut cu bugetul si cum l-ati impartit dvs. Nu reinventati istoria de anul trecut ca nu faceti bine.  Nu stiu care e mai socialist dintre noi doi, domnule Ilie. Filosofia dvs. de a discuta despre un buget realist care fata de anul trecut inseamna o crestere substantiala. Stimati colegi, prevederile acordului stand-by cu FMI spun clar ca e necesara reducerea arieratelor unitatilor administrative. In conformitate cu Legea bugetului de stat, se spune clar ca se platesc cu prioritate arieratele si apoi proiectele de dezvoltare locala.

Suma totala a arieratelor, datorii mai mari de 90 de zile inregistrate la Finante si nu cele tinute in sertar, la nivel de judet, e de 250 miliarde de lei vechi. Sunt 82 de localitati care au arierate. Eu sunt convins ca toate localitatile au facturi neachitate la termen si tinute in sertare. Sa tinem cont de faptul ca sunt localitati la care chiar nu ai ce comenta. La Vicovu de Jos sa dai bani cu nemiluita si la Voitinel sa nu dai nimic? Guvernul anterior nu a tinut cont de solidaritate deloc. Sunt localitati pentru care, din pacate, nu am explicatii. Au avut alocari bugetare suficiente si tot au arierate.

Pentru Dumnezeu, va spun, dragi colegi, ca principalul criteriu de echilibrare este plata arieratelor. Asta e obligatoriu. Imi asum ca președinte sa respecteam legalitatea. Va asigur ca tot ce aveti in mape e absolut corect. Asa aveti garantia asta.

La Suceava, avem arierate foarte mari din cauza  inundatiilor din 2008 si din 2010. Sa dedicam 2013 unei asanari a spatiului public din adminstratia publica.”

Vasile Ilie, liderul grupului democrat- liberal din CJ Suceava :

„Am incercat ca in acest an sa fundamentam bugetul dupa alte principii. Va multumim pentru ca ati facut pentru noi, dar noi ne retragem din sedinta.”

Consilierii judeteni ai PDL au parasit sala de sedinta, dupa ce primele doua amendamente la bugetul pe 2013 au fost respinse.

sedinta CJ suceava fara consilierii PDL

 Catalin Nechifor, presedintele CJ Suceava:

„Azi, am luat act de o repartizare ce a trebuit sa o facem legal. Prioritate la nivel de filosofie bugetara a fost reducerea arieratelor. 405 miliarde de lei vechi, cat am avut, fata de 360 miliarde in 2012, tot nu ajung. Cand am discutat modul de impartire, am tinut cont de mai multe criterii. 252 miliarde lei vechi sunt arieratele. Discutiile de azi au fost doar filosofale sau de abordare personala. Am cerut ca abordarile sa aiba suport legal. Faptul ca o parte din colegi au parasit sala, il inteleg ca o modalitate de a puncta politic. Sa imi dea un singur exemplu de localitate la care sa nu putem da explicatii cu privire la buget.

E frumos sa faci poezie si filosofie din opozitie, dar daca abordam varianta PDL, pe 31 martie, localitatile Suceava, Dorna, Humor, Siret, Frasin, Milisauti, Breaza, Brodina, Calafindesti, Forasti, Fundu Moldovei, Gramesti, Moldovita, Patrauti, Rasca, Stulpicani, Voitinel si Zvoristea, erau in faliment. Arieratele provin din anii 2008 si 2010, cand au fost inundatii, dar Guvernul PDL nu a rezolvat problema financiara. La Radauti, suma e mai mica pentru ca avea excedent bugetar masiv, 62 miliarde de lei vechi, la finele anului trecut. Dorna va primi 18 miliarde de lei vechi pentru ca situatia e cea mai grava.”


Intră acum și în grupul de