CJ Suceava a aprobat bugetul pe 2013 fara votul consilierilor PDL (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

sedinta CJ suceava fara consilierii PDL

Consiliul Judetean Suceava a aprobat marți, în ședință extraordinară, bugetul pentru anul 2013, în condițiile în care consilierii PDL au părăsit sala, după ce un amendament propus de aceștia a fost respins de majoritatea USL și PPDD din deliberativul judetean.

Consilierii județeni s-au întrunit în ședință pentru a împărți suma de aproximativ 405 miliarde de lei vechi, care este cu peste 140 de miliarde de lei vechi mai mare decât cea pe care CJ a trebuit să o împartă în 2012, când președinte era democrat-liberalul Gheorghe Flutur.

Disputele in deliberativ au inceput atunci când liderul grupului de consilieri PDL, Vasile Ilie, a cerut să se ia în calcul repartizarea de fonduri pentru primăriile care au deja proiecte europene și care trebuie cofinanțate. “Proiectul de buget pe care il votam azi are o filosofie socialista. Ati propus ca arieratele sa fie platite, iar proiectele de dezvoltare ale UE sa stagneze. V-am rugat sa tineti cont de cofinatari la proiecte europene. Daca ne-am angajat sa atragem fonduri, prin bugetul acesta blocam dezvoltarea judetului Suceava. Sigur ca si arieratele trebuie achitate si trebuie facut asta, dar nu prioritar este acest lucru. Suntem chemati sa votam un buget dupa alte criterii decat cele normale ale unui judet. Asta intrece orice inchipuire. Toti suntem bine intentionati. Daca prin buget nu cofinantam proiectele ce se va intampla? Sunt zeci de localitati care nu au bani de cofinantare. Liteniul are 10 miliarde de lei rata anul acesta. Am propus la acest proiect ca macar o serie de primarii cu proiecte in derulare sa primeasca fonduri”, a spus Vasile Ilie.

Pe de altă parte, președintele CJ, Cătălin Nechifor, a explicat în plen că principalul criteriu care a stat la baza  împărțirii banilor a fost situația arieratelor (datorii înregistrate la finanțe, mai mari de 90 de zile-n.n.). “Am in fata mapa de anul trecut cu bugetul si cum l-ati impartit dumneavoastră. Nu reinventati istoria de anul trecut ca nu faceti bine. Nu stiu care e mai socialist dintre noi doi, domnule Ilie. Filosofia dvs. e de a discuta despre un buget realist care fata de anul trecut inseamna o crestere substantiala. Stimati colegi, prevederile acordului stand-by cu FMI spun clar ca e necesară reducerea arieratelor unităților administrative. In conformitate cu Legea bugetului de stat, se spune clar ca se platesc cu prioritate arieratele si apoi proiectele de dezvoltare locala”, a ținut să precizeze șeful executivului județean.

O poziție aparte a avut-o consilierul PNL, Brândușel Nichitean, care în cuvântul său a spus că nu înțelege de ce primarii PSD si PNL sunt obligați în acest an să aștepte bani, în timp ce se plătesc facturile pe care guvernarea PDL a lui Gheorghe Flutur le-a lăsat neachitate.

Consilierii PDL au părăsit sala de ședințe, deși au existat în rândul lor și voci care au clamat inutilitatea gestului, în condițiile în care grupul PDL nu a avut argumente de natură eonomică sau juridică.


Intră acum și în grupul de