IPS Pimen: Solutia sustinuta de premier sfideaza legislatia tarii, a CEDO si legislatia bisericeasca


Intră acum și în grupul de

IPS Pimen

Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, IPS Pimen Suceveanul, susţine în scrisoarea transmisă miercuri premierului Victor Ponta că nu a fost de acord cu soluţia propusă de premier ca o parte din veniturile RNP să fie alocate susţinerii monumentelor istorice din Bucovina. În scrisoarea, IPS Pimen arată că Fondul Bisericesc Ortodox al Bucovinei este singura sursă sigură şi acoperitoare pentru conservarea valorilor de patrimoniu cultural.

Înaltul ierarh menţionează declaraţia premierului de la o televiziune prin care acesta arată a discutat cu Arhiepiscopul Sucevei o soluţie în cazul întreţinerii monumentelor din Bucovina este ca o parte importantă din veniturile Regiei Pădurilor din Suceava să rămână pentru susţinerea monumentelor istorice din Bucovina. IPS Pimen precizează că în cadrul acestei discuţii pe care a avut-o cu Victor Ponta nu s-a aratat de acord cu aceasta. „Nu am acceptat această soluţie şi nici nu o voi accepta vreodată”, susţine Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor care motivează că soluţie este condiţionată de renunţarea la procesul de retrocedare a acestei proprietăţi confiscate de regimul comunist.

În scrisoare se arată că potrivit Constituţiei României proprietatea privată este inviolabilă, garantată şi ocrotită în mod egal, iar legislaţia actuală a României obligă statul să retrocedeze proprietăţile confiscate de regimul comunist, iar aceeaşi obligaţie o cere şi CEDO.

„Din punctul de vedere al dreptului bisericesc, ne este interzisă, sub pedeapsa cea mai mare, înstrăinarea bunurilor, a proprietăților bisericești (canoanele 12 al Sinodului VII ecumenic și 38 Apostolic)”, arată IPS Pimen.

Înaltul ierah subliniază că soluţia susţinută de premier sfidează legislaţia ţării, a CEDO şi legislaţia bisericească, iar prin modul de a gândi soluţionarea problemei retrocedării proprietăţii confiscate de regimul comunist îi reaminteşte de politicienii acelui regim, dar şi de legea secularizării averii bisericești din timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

„Dumneavoastră transferaţi punerea în aplicare a soluţiei pe care o susțineţi Regiei Naţionale a Pădurilor, respectiv, practic Direcţiei Silvice Suceava. Ne întrebăm însă: Care este statutul moral al acestei Regii Naţionale a Pădurilor? Pentru a împiedica retrocedarea Fondului Bisericesc, această regie a angajat Casa de Avocatură Nestor Diculescu Kingston Petersen. Doamna Şova, avocat la această Casă, se sileşte să ne demonstreze că nu am fost proprietarii Fondului Bisericesc, ci doar administratorii lui, în timp ce documentele care atestă că noi am fost proprietari se găsesc şi în arhiva Direcţiei Silvice Suceava. Se găsesc, de asemenea, şi în Monitoarele Oficiale, partea a doua, care se referă la administrarea terenurilor forestiere”, scrie IPS Pimen.

Totodată, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor arată că în cadrul sinaxei care s-a desfăşurat luni părinţii stareţi şi maicile stareţe de la mănăstirile-monumente istorice deţinătoare de valori de patrimoniu naţional, opt din aceste mănăstiri fiind înscrise în lista UNESCO, au declarat că numai prin retrocedarea bunurilor Fondului Bisericesc, terenuri forestiere, se poate asigura resursa sigură şi acoperitoare pentru întreţinerea monumentelor istorice, a valorilor de patrimoniu naţional din cuprinsul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

„Îngrijirea lor prin lucrări de conservare şi restaurare are un caracter permanent şi necesită mari cheltuieli. Pentru noi este imposibil, în situaţia de faţă, să acoperim cheltuielile necesare”, a mai scris IPS Pimen.

Înaltul ierarh menţionează că potrivit uzanţelor internaţionale, statul, oricare ar fi el, nu are obligația să suporte în întregime cheltuielile amintite dacă valorile de patrimoniu cultural se află în proprietate privată şi poate să acopere cel mult până la jumătate din suma necesară și aceasta nu constant.

„De unde luăm noi cealaltă jumătate din suma de bani pentru îngrijirea acestor valori de patrimoniu? Din cerşit? Din mila unor oameni, ca în cazul Voronețului, sau din pomana Regiei Naţionale a Pădurilor?”, se întreabă IPS Pimen.

Totodată, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, în cadrul procesului de retrocedare a proprietăţii confiscate Regia Naţională a Pădurilor, a obligat Arhiepiscopia, în afara legii, să plătească o sumă foarte mare de bani pentru măsurarea terenurilor forestiere confiscate, iar măsurarea lor să se facă pe parcursul a peste zece ani şi că nu este sigur că această măsurare poate să determine Regia să retrocedeze proprietatea.

„Numai Dumnezeu poate să-i înţelepţească pe politicienii care s-au instalat la putere prin minciună şi jefuirea averii naţionale şi care corup oameni din Justiţie. Nu vreau să mă număr în rândurile celor dezamăgiţi!”, arată în finalul scrisorii IPS Pimen Suceveanul.

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, la Antena 3, că soluţia pe care o susţine în cazul litigiului cu Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor este ca pentru monumentele istorice ale Bisericii din Bucovina să fie alocate fonduri din veniturile Direcţiei Silvice Suceava de pe respectiva suprafaţă de pădure.

Directorul Direcţiei Silvice Suceava, Sorin Ciobanu, a declarat că soluţia propusă de premierul Victor Ponta ar putea rezolva o problemă care trenează de foarte mulţi ani. El a spus că pentru o asemenea soluţie este nevoie să se creeze şi cadrul legislativ, apreciind că ar putea fi suficientă şi o Hotărâre de Guvern prin care să se precizeze cum se va distribui profitul Direcţiei Silvice Suceava pentru respectiva suprafaţă de teren.


Intră acum și în grupul de