Protest impotriva exploatarii gazelor de sist prin fracturare hidraulica, la Suceava


Intră acum și în grupul de

Comunicat de presă

În Parcul Central din municipiul Suceava, joi, 4 aprilie 2013, de la ora 16.30, va avea loc un protest împotriva explorării/exploatării gazelor de şist prin fracturare hidraulică.

Astfel de proteste şi manifestaţii vor avea loc şi în alte 27 de localităţi din ţară.

Oamenii vor ieşi în stradă în Bucureşti, Alba Iulia, Arad, Oradea, Braşov, Codlea, Buzău, Călăraşi, Cluj, Mangalia, 2 Mai, Costinesti, Galaţi, Iaşi, Târgu Neamţ, Piatra Neamţ, Slatina, Sibiu, Timişoara, Buziaş, Vaslui, Bârlad, Negresti (Vaslui), Bistriţa, Craiova, Reghin, Constanţa. În Negreşti, Bârlad, Bucureşti, Vaslui, Tecuci, autoritaţile locale au încercat să interzică protestele.

De asemenea, românii din Strasbourg si Copenhaga se vor alătura protestelor, precum şi activişti din Cehia, din patru oraşe din Bulgaria şi din Australia. Corespondenţi ai publicaţiilor franceze (Le Monde, La Croix, Le Courrier de Balkans) şi belgiene (RTBF) vor fi prezenţi la Bârlad.

Oamenii vor ieşi în stradă ca o răbufnire în faţa lipsei de transparenţă a guvernanţilor şi a minciunilor expuse publicului larg în ce priveşte pericolele fracturării hidraulice, o metodă dezastroasă pentru mediu şi sănătate, interzisă sau suspendată în ţări precum: Franţa, Irlanda, Olanda, Danemarca şi Bulgaria, dar şi în state SUA, precum New York.

În contextul intereselor comune ale marilor corporaţii şi politicienilor corupţi, concesionarea în secret a terenurilor pentru explorare/exploatare şi faptul că principalele canale din mass-media sunt influenţate politic, ne unesc astăzi în lupta pentru salvarea apei potabile, a naturii, a agriculturii, a turismului, pentru apărarea dreptului la viaţă şi dreptului la un mediu sănătos.

Prin proteste se cere anularea hotărârilor de Guvern prin care s-au aprobat în mod ilegal acordurile de explorare, dezvoltare şi exploatare emise pentru mai multe companii, în Dobrogea, Vaslui, Vrancea, Bihor, Arad şi Timiş, precum şi interzicerea prin lege a metodei fracturării hidraulice.

În fiecare oraş se vor depune petiţii la Prefecturi, ca procedură prealabilă pentru anularea hotărârilor de Guvern. Ne opunem oricărei ingerinţe din partea corporaţiilor în scrierea legislaţiei româneşti şi ne apărăm dreptul la un mediu sănătos, dreptul la viaţă şi sănătate, precum şi dreptul de a avea acces la informatie corecta şi detaliată.

Toate protestele sunt coordonate unitar la nivel naţional şi organizate de echipe locale de voluntari, cu implicarea a peste 80 de ONG-uri (70 de ONG-uri din Coaliţia pentru Mediu, Asociaţia România Fără Ei, Asociaţia România Vie şi alte ONG-uri locale).

George Epurescu şi Diana Iftodi


Intră acum și în grupul de