Copiii de la Asezamantul “Sfantul Ierarh Leontie” din Radauti au vizitat elevii de la C.S.E.I. Suceava


Intră acum și în grupul de

image008În săptămâna  „Să știi mai multe, să fii mai bun!”, elevii de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă (C.S.E.I.) Suceava au primit vizita prietenilor de la Așezământul de copii “Sfântul Ierarh Leontie” din Rădăuți.

Potrivit prof. Dorina Cocari din cadrul C.S.E.I. Suceava, cei 20 de şcolari însoţiţi de Maica Ecaterina Lichi, psiholog, Roxana Malos, manager de caz şi preotul Vasile Crut au desfăşurat împreună cu elevii de la şcoala gazdă activități cuprinse în cadrul proiectului educaţional ”Prietenie, floare rară”.

Oaspeții de la Aşezământ au fost întâmpinați cu căldură sufletească de conducerea C.S.E.I. Suceava, Camelia Darie, care le-a prezentat şcoala cu sălile de clasă, cabinetele de terapie, cabinetele de informatică, sala de lectură şi biblioteca, atelierele de confecţii, lemn, construcţii şi mecanică, sala de sport, dormitoarele şi sala de mese.image001

Ulterior, în sala de festivităţi a unităţii gazdă, oaspeţii au urmărit momentul artistic “Copilaria, cântec şi joc” pregătit de elevii claselor IV – VIII de la C.S.E.I. Suceava.  Dansurile populare, interpretate de Ansamblul folcloric al școlii – “Dor bucovinean”, coordonat de director adjunct Cristina Clim şi prof. Vasile Bădeliţă, au deschis micul spectacol.

Trupa de teatru ”Micii actori”, îndrumată de prof. Dorina Cocari, Mihaela Laura Sinescu şi Dorina Sfichi, a prezentat sceneta “D-l Goe…” bucurându-se de scenă şi public, asemenea artiştilor profesionişti.

image004Un colaj lirico-melodic, vesel şi antrenant, cu aer primăvăratic, a fost prezentat de elevii clasei a IV-a, sub îndrumarea profesorilor Gabriela Neofet şi Mirela Fărcane, iar apoi, în paşi de dans, a evoluat trupa de fete cu momentul coregrafic ”Sultănica”, îndrumată de prof. Ecaterina Conache.

Eleva Raluca Bilauca, pregatită de prof. Carmen Ungureanu, a interpretat cântecul “Bate-o, bate-o la podea”, încheind spectacolul cu aceeaşi tonalitate tradiţional-românească de la început.

Gazdele și oaspeții au lucrat împreună în cadrul atelierului „Mâini îndemânatice”, confecționând felicitări şi colaje prin tehnica quilling, desenând și pictând pentru a întâmpina „Primăvara și Sfintele Sărbători Pascale”, sub îndrumarea profesorului Monica Maria Monachu.image007

„Cu toții s-au implicat activ în aceste activități extrașcolare dovedindu-se deschişi în a-şi împărtăşi din experienţele personale, doritori de a lucra alături de prieteni noi, pentru că – afirmau oaspeţii – << pe noi copiii ne uneşte copilăria şi prietenia >> . Prietenul bun știe să observe când ți-e greu, este acolo când ai nevoie. El este înțelegător, știe să mângâie, să iubească necondiționat, este cel care va avea întotdeauna ușa deschisă și va fi gata să te primească cu dragoste”, a declarat prof. Dorina Cocari.

image002Ea a mai arătat că aceste experienţe le-au trăit și elevii de la C.S.E.I Suceava în urma întălnirii cu noii lor prieteni din Rădăuți. Aceştia din urmă şi-au luat rămas bun invitându-şi gazdele la un nou schimb de experienţă, în luna mai, la Aşezământul din Rădăuţi.

Proiectul a venit ca un răspuns la nevoia de incluziune a copiilor cu deficienţe, adesea marginalizaţi din cauza dizabilităţii pe care o au. Cei implicaţi au apreciat această primă întâlnire ca pe o mulţumire sufleteacă, o evidenţiere a lucrului bine făcut.


Intră acum și în grupul de