Intră acum și în grupul de
La nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava au fost lansate, miercuri, 24 aprilie 2013, trei programe de prevenire a criminalităţii, iniţiate printr-un parteneriat public-privat, care răspund problemelor identificate la nivelul judeţului nostru.
Au fost lansate – Programul de Prevenire al Delincvenţei Juvenile, Programul de Prevenire al Infracţiunilor de Furt şi Programul de Prevenire al Infracţionalităţii cu Violenţă în Mediul Rural. Importanţa actului preventiv a atras atenţia unui partener din mediul privat cu sprijinul căruia au fost realizate peste 80.000 de materiale cu caracter informativ.
„Ne-am implicat în acestă campanie deoarece nevoia de securitate este una reală şi importantă în societatea de astăzi, iar ipoteza că << mie nu mi s-ar putea întâmpla este una falsă >> ”, a declarat Emil Miheţiu, director în cadrul Security Management, partenerul proiectului iniţiat de IPJ Suceava.
În calitate de moderator al evenimentului, Ionuţ Epureanu, insp. principal în cadrul IPJ Suceava a explicat faptul că, probabilitatea săvârşirii unui delict depinde de întâlnirea în timp şi spaţiu a unui delincvent potenţial şi a unei ţinte care să-l intereseze, în absenţa unei persoane capabile să împiedice producerea faptei. Delincventul potenţial poate fi orice individ suficient de motivat pentru a comite o tâlhărie, un furt din autoturismul tău sau din casa ta. Ţinta poate fi lănţişorul din aur, telefonul performant, casetofonul auto, portmoneul bine garnisit sau orice bun vizibil şi accesibil.
Persoanele capabile să intervină sunt, în accepţiunea autohtonă, oamenii legii. În varianta europeană, poliţiştii şi cetăţenii sesizează deopotrivă, fiecare cu mijloacele şi competenţele sale pericolul în care se află o altă persoană, intervin direct sau indirect şi desfăşoară activităţi preventive comune.
„Autoprotecţia şi responsabilitatea faţă de viaţa comunităţii reprezintă principalele activităţi ale cetăţeanului în calitate de victimă potenţială şi sunt parte integrantă a vieţii sale cotidiene. Societatea noastră merită să se bucure de mai multă siguranţă şi de aceea este necesară conjugarea eforturilor tuturor factorilor activi, autorităţi, parteneri privaţi, cetăţeni pentru realizarea controlului social asupra fenomenului criminalităţii”, a spus Epureanu.
Acesta e mai precizat că cele 80.000 de materiale cu caracter informativ realizate în cadrul proiectului vor fi lansate în curând pe piaţa suceveană.
Intră acum și în grupul de