Vezi cum va ajunge la suceveni Lumina de la Mormantul Sfant, in noaptea Invierii


Intră acum și în grupul de

lumina Invierii

Lumina Sfântă de la Ierusalim va fi adusă sâmbătă, la ora 20, la Suceava, de preoţii Cătălin Axinte şi Vasile Baltag, anunţă Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, într-un comunicat de presă. „Sfânta Lumină va fi dată de Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Pimen preoţilor din Eparhia noastră la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, iar aceştia o vor da credincioşilor la slujba din noaptea Învierii”, se arată în documentul citat.

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a anunţat, la sfârşitul lunii martie, că şi în acest an Lumina Sfântă de la Ierusalim va fi adusă la Suceava în noaptea de Înviere, dar că acest moment nu este înscris în programul „Paştele în Bucovina” pentru că nu este adusă folosind bani publici. Nechifor a declarat că Lumina Sfântă va fi adusă şi în acest an de la Ierusalim prin colaborarea între Consiliul Judeţean Suceava, Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor şi Patriarhia Română. „Va fi adusă Lumina Sfântă la Suceava şi în acest an, dar nu cu bani publici”, a spus preşedintele CJ Suceava, explicând de ce aducerea Luminii Harice nu este inclusă în programul „Paştele în Bucovina”.

El a arătat că va fi organizat un transport aerian împreună cu Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor şi în colaborare cu Patriarhia Română, care va trimite o delegaţie la Ierusalim să aducă Lumina Sfântă la Bucureşti. „Vom transporta cu un avion de mici dimensiuni Lumina Sfântă, de la Bucureşti la Suceava astfel încât credinicioşii din Suceava să poată benefia de Lumina Harică”, a mai declarat Nechifor.

Programul manifestărilor „Paştele în Bucovina” din acest an, făcut public de Consiliul Judeţean Suceava, nu include aducerea Luminii Sfinte de la Ierusalim, cum s-a întâmplat în ultimii patru ani în mandatul fostului preşedinte al CJ Gheorghe Flutur.

Manifestările din cadrul programului „Paştele în Bucovina” au început în 16 martie cu Festivalul Naţional al Ouălor Încondeiate de la Ciocăneşti, iar în 23-24 martie la Fundu Moldovei s-a desfăşurat a 23-a ediţie a Festivalului naţional de muzică corală religioasă „Buna Vestire”.

În Săptămâna Patimilor se derulează programul „Drumul Ouălor Încondeiate”, pe patru rute, fiind cuprinse zonele etnografice ale judeţului, iar în fiecare localitate vor putea fi vizitate ateliere de încondeiat ouă şi expoziţii cu vânzare.

În sâmbăta dinaintea Paştelui, în structurile turistice din judeţ se vor prezenta tradiţii în Ajun de Paşti, iar de la ora 23.00 se va desfăşura slujba de Înviere în toate bisericile şi mănăstirile din judeţ, în timp ce în Salina Cacica se oficiază „Învierea din adâncuri” la capela amenajată în salină.

În prima zi de Paşte, pe lângă participarea la obiceiul sfinţirii de pască, apoi la slujbele de miruit, în municipiul Suceava vor fi organizate concursuri de ciocnit ouă roşii, dar şi concursuri de coşuri pascale.

În ultimii patru ani, când preşedinte al CJ Suceava a fost Gheorghe Flutur, Lumina Sfântă a fost adusă cu avionul de la Ierusalim, apoi împărţită credincioşilor la slujba de Înviere.


Intră acum și în grupul de