Gestionarea drumurilor judetene ar putea fi delegata SC Drumuri si Poduri SA Suceava


Intră acum și în grupul de

sedinta CJ 1

Deliberativul judeţean sucevean va supune dezbaterii în şedinţa de vineri, un proiect de hotărâre iniţiat de mai mulţi aleşi judeţeni social-liberali, prin care se deleagă serviciul de administrare, întreţinere şi reparaţii a drumurilor judeţene societăţii Drumuri şi Poduri SA, ce aparţine CJ Suceava, care este în insolvenţă din 2011.

În proiectul de hotărâre, consilieri judeţeni ai PSD şi PNL Suceava, Mihai Artene, Bogdan Paul Boncheş, Niculai Bosancu, Mihai Grozavu, Brînduşel Nichitean şi Constantin Proboteanu, propun ca societatea Drumuri şi Poduri SA Suceava, firmă aparţinând CJ Suceava, să opereze, în parte, serviciul de administrare, întreţinere şi reparaţii ale drumurilor judeţene în regim de gestiune delegată.

Ei susţin că în acest fel CJ Suceava va beneficia de mai multe avantaje, cum ar fi preţul de cost pentru serviciile de întreţinere şi reparaţii, care ar putea fi negociat ceea ce ar însemna o reducere de cel puţin zece procente faţă de preţurile de pe piaţa liberă, dar şi că societatea va efectua serviciile non-stop în condiţii de calamităţi. În motivarea proiectului se mai arată că 90 la sută din profitul SC Drumuri şi Poduri SA Suceava revine Consiliului Judeţean, sub formă de dividend sau fond de dezvoltare a societăţii.

Pe de altă parte, atât secretarul judeţului, Constantin Paşcu, cât şi reprezentanţii direcţiilor de specialitate din CJ Suceava, arată în rapoartele privind adoptarea acestei hotărâri că o asemenea procedură este ilegală şi că lucrările de interes public se execută de consiliile locale sau judeţene numai în baza unei licitaţii publice.

Secretarul judeţului subliniază că există şi o decizie a Tribunalului Suceava din 2008 referitoare la această speţă în care se arată că firma Drumuri şi Poduri SA Suceava nu poate primi în concesiune activitatea de administrare, întreţinere şi reparaţii ale drumurilor judeţene decât în urma unei licitaţii publice.

Firma ceruse, prin instanţă, să se certifice că din 2005 are concesionat, pe o perioadă de zece ani serviciul de administrare, întreţinere şi reparaţii drumuri judeţene.

Societatea a fost înfiinţată în 2005, din Regia Autonomă Drumuri şi Poduri, având profit în anii 2006, 2007 şi 2008, când profitul a fost de 6 milioane de lei, dar în 2009 şi 2010 a avut pierderi de câte patru milioane de lei, iar în 2011 pierderile au fost de 5,7 milioane de lei.

În aprilie 2011 firma a intrat în procedură de insolvenţă voluntară, iar prin instanţă s-a stabilit un plan de reorganizare şi ca datoriile să fie plătite timp de trei ani. AGA şi CA ale SC Drumuri şi Poduri SA au pus în aplicare mai multe planuri de restructurare, iar acum societatea are doar 130 de angajaţi.

Fiind în procedură de insolvenţă, firma nu poate participa direct la licitaţii.


Intră acum și în grupul de