Plata prin card ia amploare


Intră acum și în grupul de

Efortul a fost justificat, avand in vedere ca 5 milioane de romani detin carduri valide. Piata a crescut in 2003 cu 25%, iar volumul tranzactiilor s-a marit cu peste 50%. Decizia recenta a GPTI de a se aplica o reducere intre 2% si 5% pentru produsele si serviciile achizitionate cu plata prin mijloace electronice va stimula cu siguranta platile electronice, cu rezultate inclusiv in privinta diminuarii economiei subterane.” a declarat Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Dan Nica, astazi, 23 martie 2004, la sesiunea tematica dedicata dezvoltarii infrastructurii in Romania, din cadrul celei de a VI-a Mese Rotunde cu Guvernul Romaniei, organizate de The Economist.

Conform Regulamentului 4 al BNR, cardul este un instrument de plata electronica, respectiv un suport de informatie standardizat, securizat si individualizat, care permite detinatorului sau sa utilizeze o linie de credit, deschisa de emitent in favoarea detinatorului cardului in vederea efectuarii urmatoarelor operatiuni: retragere de numerar, plata bunurilor sau a serviciilor, transferurile de fonduri intre conturi. Piata cardurilor din Romania a cunoscut o dezvoltare semnificativa in ultimii 2 ani: 20 banci emit carduri, 2600 ATM-uri formeaza in prezent reteaua nationala de bancomate, iar numarul POS-urilor s-a triplat fata de 2002, ajungand la 9300. De asemenea, in momentul de fata, 23 din cele 38 de banci active pe piata romaneasca, dispun de 31 de instrumente de plata cu acces la distanta, auditate din punct de vedere a securitatii sistemelor informatice, oferind 15 solutii de Internet Banking, 14 de Home Banking si 2 de Mobile Banking. Situatia la zi a acestora este disponibila spre consultare pe site-ul MCTI.

La evenimentul organizat de The Economist s-au discutat aspecte de actualitate legate de performantele economice ale Romaniei, atragerea de investitii straine, stimularea cresterii economice, imbunatatirea mediului de afaceri, modalitati de reducere a birocratiei si a coruptiei etc.


Intră acum și în grupul de