Constructia depozitului ecologic de deseuri din Pojorata, in concordanta cu cerintele de protectia mediului


Intră acum și în grupul de

Autorităţile de mediu din judeţ, comisarul şef al Gărzii de Mediu Suceava, Adriana Iordache şi şeful Serviciului pentru calitatea factorilor de mediu din cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului, Iluţă Cocriş, au inspectat, marţi, împreună cu preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, şantierul depozitului ecologic care se înfiinţează în comuna Pojorâta. La această acţiune au mai participat reprezentanţi ai administraţiei publice locale, constructorul, proiectantul şi consultantul tehnic responsabili de execuţia contractului “Construcţia şi punerea în funcţiune a depozitului ecologic de la Pojorâta din judeţul Suceava, inclusiv proiectarea şi execuţia staţiei de tratare a levigatului”.

Potrivit unui comunicat al CJ Suceava, contractul aflat în faza de execuţie este parte integrantă din Proiectul “Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în Judeţul Suceava”, proiect finanţat din fonduri europene prin Programul Operaţional Sectorial “Mediu” – Axa prioritară 2 „Dezvoltarea sistemelor de management integrat al deşeurilor şi reabilitarea siturilor contaminate istoric”, Domeniul Major de Intervenţie 1 “Dezvoltarea sistemelor integrate de management al deşeurilor şi extinderea infrastructurii de management al deşeurilor” conform contractului de finanţare nr. 131825 din 11 aprilie 2011, în valoare totală de 218.045.617 lei semnat între Consiliul Judeţean Suceava, în calitate de titular al proiectului şi BILFINGER Baugesellschaft mbH Viena – Austria S.C. Concret Construct AG S.R.L. Gura Humorului, în calitate de antreprenor.

Contractul privind “Construcţia şi punerea în funcţiune a depozitului ecologic de la Pojorâta din judeţul Suceava, inclusiv proiectarea şi execuţia staţiei de tratare a levigatului” cuprinde construcţia unei celule pentru depozitarea deşeurilor având o suprafaţă de 4,40 ha şi o capacitate de 390.000  tone, construcţia staţiei de tratare a levigatului, a sistemului de evacuare a apelor tratate, a platformei publice de colectare, a unui sistem de colectare a gazelor de depozit, a unui sistem de cântărire, construcţia unui sistem de alimentare cu energie electrică şi apă a depozitului, un sistem de stingere a incendiilor, construcţia sistemului de monitorizare a mediului precum şi a unui sistem de drumuri interioare şi de acces. Tot în cadrul proiectului de investiţii este prevăzută împrejmuirea platformei ecologice şi utilarea cu echipamente şi utilaje  necesare funcţionării depozitului.

În urma discuţiilor s-a constatat că Garda de Mediu nu a primit nici o sesizare până în prezent din partea cetăţenilor cu privire la evoluţia construcţiei platformei ecologice de la Pojorâta.

Totodată, se subliniază că în data de 29 iulie 2009,  în etapa de avizare a acestui obiectiv de investiţii,  s-au organizat dezbateri publice pe  tema “Raportul studiilor de evaluare a impactului asupra mediului”, în cadrul procedurii de obţinere a acordului de mediu pentru proiectul “Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în Judeţul Suceava”, la care au participat circa 400 de cetăţeni.

La finalizarea construcţiei platformei ecologice de la Pojorâta, se va putea vorbi de un sistem complex, tehnologic, monitorizat pentru o perioadă de 10 ani.

O altă componentă a proiectulului ”Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Suceava” reprezintă închiderea depozitelor de deşeuri municipale necorespunzătoare de la Suceava, Rădăuţi, Gura Humorului, Fălticeni, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei şi Siret.

Conform legislaţiei de mediu şi Tratatului de aderare la Uniunea Europeană depozitele de la Suceava, Gura Humorului şi Câmpulung Moldovenesc  au sistat depozitarea deşeurilor în perioada 2008-2011, ele fiind considerate adevărate bombe ecologice deoarece sunt situate pe cursuri de ape. Aceste proiecte de investiţii au primit avizul de mediu în anul 2010 din partea Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului Bacău.

Prin proiect se execută lucrările de închidere a şapte depozite de deşeuri neconforme (Suceava, Rădăuţi, Gura Humorului, Fălticeni, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Siret). Totodată, aceste lucrări fac obiectul unui contract de achiziţii publice care a fost licitat şi este în curs de atribuire, fiind contestat la Curtea de Apel Suceava. Ultimul termen a avut loc pe data de 01.10.2013, iar pronunţarea a fost amânată pentru data de 04.10.2013.

Sursa citată menţionează că CJ Suceava, Garda de Mediu Suceava şi Agenţia pentru Protecţia Mediului Suceava vor desfăşura campanii de informare în rândul sucevenilor cu privire  la selectarea corectă a deşeurilor.


Intră acum și în grupul de