Romania a privit de pe margine extinderea UE cu zece state


Intră acum și în grupul de

In fiecare tara au fost organizate diverse festivitati, de la concerte de muzica clasica pana la focuri de artificii, toate pe fundalul unor masuri stricte de securitate.

Dupa o noapte de celebrari, de la Marea Baltica la Mediterana, liderii europeni au luat parte la ceremoniile de la Dublin.

Presedintia irlandeza a Uniunii Europene a numit manifestarile de sambata „celebrarile Europei reunificate”. Liderii celor zece state nou primite au fost intampinati, in cadrul unei ceremonii simple, de liderii celor 15, la Pheonix Park, resedinta oficiala a presedintelui Republicii Irlanda.

Toti au urmarit apoi cum tineri din toate cele 25 de tari – unii cu lacrimi in ochi – au prezentat drapelele nationale, arborate apoi alaturi de drapelul Uniunii Europene, pe fundalul Odei Bucuriei, de Beethoven, imnul UE.

Primul ministru al Republicii Irlanda Bertie Ahern a deschis sarbatorirea evenimentului cu „Rugaciuni pentru Europa”, o ceremonie la Castelul Dublin, la care au luat parte lideri religiosi crestini, evrei si musulmani.

Bertie Ahern a declarat ca admiterea celor zece tari reprezinta un nou inceput pentru Europa, iar presedintele Comisiei Europene Romano Prodi a afirmat ca o Uniune largita poate realiza mult mai multe, impreuna, decat ar visa s-o faca oricare din tarile membre.

Printre evenimentele culturale din capitala Republicii Irlanda s-au numarat dansuri din Slovacia si recitaluri de poezie din Ungaria, si cu gandul la banchetul agrementat cu delicii culinare din rasaritul Europei.

La Dublin au fost luate masuri de securitate extrem de stricte, mass-media relatand ca au fost contramandate toate concediile politistilor si ca patru mii dintre ei au patrulat strazile orasului.

Inainte de a se deplasa la Dublin, liderii Germaniei, Poloniei si Republicii Cehe s-au intalnit la granita comuna. Toti au baut bere in orasul german de frontiera Zittau.

In Polonia, cea mai mare dintre tarile nou primite, mii de persoane s-au adunat in piata principala a capitalei. In momentul in care orologiul a batut miezul noptii, presedintele Poloniei a ridicat drapelul Uniunii Europene. „Un vis a devenit realitate”, a spus el.

La Budapesta celebrarile au durat pe tot parcursul noptii, fiind adusa printre altele o clepsidra uriasa care a marcat aderarea Ungariei la UE.

Sentimentul ca este un moment cu adevarat istoric a fost omniprezent in cele opt tari fost comuniste, Republica Ceha, Polonia, Ungaria, Slovenia, Slovacia, Estonia, Letonia si Lituania.

Ele se alatura clubului tarilor occidentale la 15 ani de la caderea comunismului in tarile respective. Tarile baltice si-au declarat mai tarziu indepedenta, iar Cehia si Slovacia s-au separat in mod pasnic.

Toate au reusit sa indeplineasca criteriile de aderare, din punct de vedere economic, politic, juridic, democratic.

Celelalte doua tari admise sunt Malta si Cipru, desi aderarea acesteia din urma este umbrita de faptul ca doar partea greaca este primita in Uniunea Europeana, deoarece grecii ciprioti au respins planul ONU de reunificare. Partea turca a acceptat cu o larga majoritate planul Natiunilor Unite.

Intr-un discurs rostit in fata Bundestag-ului, cancelarul german Gerhard Schroeder a salutat extinderea Uniunii Europene. „Odata cu aderarea a 10 tari, pe 1 mai, visul multor generatii de europeni va deveni realitate”.

Presedintele Frantei Jacques Chirac a afirmat si el saptamana aceasta ca primirea de noi membri e un „pas urias” inainte.

Comisarul european pentru extindere, Gunther Verheugen, a declarat insa ca acest mare puzzle nu este finalizat fara celelalte doua tari aspirante, Romania si Bulgaria.


Intră acum și în grupul de