Problema adoptiilor internationale ramine in actualitate

“Noul proiect de lege care este criticat(“Romania intre doua focuri in privinta adoptiilor in strainatate”, 6 mai), oglindeste legislatia similara existenta in multe din tarile membre ale Uniunii Europene. Adoptiile intre diversele tari sunt pline de pericole pentru copiii implicati.
Guvernul Romaniei ar trebui sa reziste lobby-ului facut in propriul interes de agentiile care se ocupa cu intermedierea adoptiilor internationale si care castiga foarte bine din asta. Multe din aceste agentii denatureaza adesea datele privind conditiile in care traiesc copiii ca sa poata castiga sume substantiale.
Problema esentiala care se pune aici este ca fara aceasta lege, un sugar ar putea fi luat din maternitate, pe baza unor informatii false, dat in grija temporar unor parinti adoptivi, pe banii statutului, ca apoi sa fie eventual vandut, pe baza unei fotografii, pe Internet, unor persoane necunoscute” – semnat, Emma Nicholson.
Mircea Geoana, a intervenit in schimbul de replici din ce in ce mai categoric intre oficialii europeni si cei americani in legatura cu adoptiile internationale. El a dat de inteles ca in disputa parerea Bruxelles-ului atarna mai greu, dar ca ar fi nevoie totusi ca Comisiei Europene sa-si intareasca pozitia in aceasta privinta. Ministrul de externe, Mircea Geoana a spus ca proiectul de lege privind adoptiile, aprobat deja de Senat, trebuie sa-si continue traseul legislativ, fara modificari, pana la adoptare. Mircea Geoana a declarat ca citez “atat timp cat Comisia Europeana nu va da un semnal foarte clar de relaxare a legislatiei existente, acesta va continua sa mearga in Parlament, asa cum a fost formulata”.
Mircea Geoana a sugerat insa ca ar fi cerut unele clarificari ale pozitiei europene dat fiind anuntul sau ca partea romana asteapta in urmatoarele zile – citez din nou – “o opinie consolidata” de la Bruxelles.
Interventia m