Problema adoptiilor internationale ramine in actualitate


Intră acum și în grupul de

„Noul proiect de lege care este criticat(„Romania intre doua focuri in privinta adoptiilor in strainatate”, 6 mai), oglindeste legislatia similara existenta in multe din tarile membre ale Uniunii Europene. Adoptiile intre diversele tari sunt pline de pericole pentru copiii implicati.
Guvernul Romaniei ar trebui sa reziste lobby-ului facut in propriul interes de agentiile care se ocupa cu intermedierea adoptiilor internationale si care castiga foarte bine din asta. Multe din aceste agentii denatureaza adesea datele privind conditiile in care traiesc copiii ca sa poata castiga sume substantiale.
Problema esentiala care se pune aici este ca fara aceasta lege, un sugar ar putea fi luat din maternitate, pe baza unor informatii false, dat in grija temporar unor parinti adoptivi, pe banii statutului, ca apoi sa fie eventual vandut, pe baza unei fotografii, pe Internet, unor persoane necunoscute” – semnat, Emma Nicholson.
Mircea Geoana, a intervenit in schimbul de replici din ce in ce mai categoric intre oficialii europeni si cei americani in legatura cu adoptiile internationale. El a dat de inteles ca in disputa parerea Bruxelles-ului atarna mai greu, dar ca ar fi nevoie totusi ca Comisiei Europene sa-si intareasca pozitia in aceasta privinta. Ministrul de externe, Mircea Geoana a spus ca proiectul de lege privind adoptiile, aprobat deja de Senat, trebuie sa-si continue traseul legislativ, fara modificari, pana la adoptare. Mircea Geoana a declarat ca citez „atat timp cat Comisia Europeana nu va da un semnal foarte clar de relaxare a legislatiei existente, acesta va continua sa mearga in Parlament, asa cum a fost formulata”.
Mircea Geoana a sugerat insa ca ar fi cerut unele clarificari ale pozitiei europene dat fiind anuntul sau ca partea romana asteapta in urmatoarele zile – citez din nou – „o opinie consolidata” de la Bruxelles.
Interventia ministrului de externe vine la numai o zi de la un schimb de replici destul de apasate intre Delegatia Comisiei Europene la Bucuresti si ambasada americana.
Ambasadorul american, Michael Guest a prezidat o reuniune mediatizata in favoarea unor reglementari mai permisive in privinta adoptiilor internationale. Mai multe familii americane din care fac parte si copii adoptati din Romania si-au exprimat dezaprobarea fata de restrictiile aspre impuse adoptiilor internationale prin proiectul de lege adoptat deja de Senat. In cazul in care el va deveni lege, copii romani nu vor putea fi adoptati de cetateni straini decat in cazul in care acestia le sunt rude de gradul II.
Mesajul lor a fost exprimat de ambasadorul Michael Guest: “Ma aflu in fata dumneavoastra ca reprezentant al Americii, ca ambasadorul Statelor Unite. In acelasi timp, sunt alaturi de voi, familiile care ati adoptat copii din Romania, in convingerea ferma ca trebuie sa facem tot ce putem ca legea discutata acum de Parlamentul roman sa fie mai ingaduitoare, in convingerea ca ea nu este in interesul copiilor abandonati din Romania”.
Delegatia Comisiei Europene la Bucuresti si-a precizat imediat pozitia – diametral opusa: „Politica noastra este foarte limpede si exclusiv in interesul copilului, spre deosebire de politicile care se ingrijesc mai degraba de interesele familiilor care vor sa adopte copii in toate tarile posibile, incepe comunicatul european, citand o interventie din martie a comisarului european pentru extindere, Gunter Verheugen. Adica aproape punct cu punct declaratia de saptamana trecuta a sefului Delegatiei Europene la Bucuresti.
Comunicatul european face trimitere la Conventia ONU asupra drepturilor copilului. In document se spune ca atat timp cat in Romania nu exista legi si institutii care sa impiedice transformarea adoptiilor internationale intr-o afacere, Comisia Europeana insista ca moratoriul asupra acestui tip de adoptii sa ramana in vigoare. Cei 23 de congresmeni americani au invocat saptamana trecuta Conventia de la Haga semnata de 12 state membre ale Uniunii Europene pentru a cere in scris Parlamentului European exact contrariul.


Intră acum și în grupul de