Prefectura Suceava va monitoriza furnizarea agentului termic catre populatie acolo unde exista sisteme centralizate


Intră acum și în grupul de

Prefectul de Suceava, Florin Sinescu, a declarat că se va monitoriza furnizarea agentului termic către populaţie acolo unde există sisteme centralizate, dar şi măsurile de protecţie socială în perioada sezonului rece, prin care se acordă subvenţii pentru încălzirea locuinţelor în sistem individual cu gaze naturale lemne, cărbuni, combustibili petrolieri şi energie electrică. Reprezentantul Guvernului în teritoriu a subliniat că Prefectura are în atenţie şi instituţiile publice spitalele şi unităţile de învăţământ racordate sau nu la sisteme centralizate de încălzire.

florin sinescu2

Potrivit unei centralizări efectuată de Prefectura Suceava, în judeţul Suceava sisteme centralizate de furnizare a agentului termic sunt doar în municipiile  Suceava, Rădăuţi, Vatra Dornei şi oraşul Siret.

Costurile estimate de autorităţile sucevene pentru producerea agentului termic în aceste oraşe se ridică la 40 de milioane de lei, cea mai mare sumă, de 33 de milioane de lei, fiind necesară pentru municipiul Suceava.

Astfel, în Rădăuţi sunt racordate la reţeaua publică 11 instituţii publice 111 societăţi comerciale şi 5.050 de utilizatori casnici, iar combustibilul folosit de centrala termică fiind gazul metan, suma estimată asigurării necesarului de gaz pentru această iarnă fiind de 3,4 milioane de lei.

În municipiul Vatra Dornei încălzirea în sistem centralizat este asigurată de centrala termică  pe biomasă care foloseşte drept combustibil rumeguşul şi tocătura, iar din necesarul de 120 000 metri steri fiind în stoc la această data 24.080 metri steri cantitate suficientă pentru aproximativ două luni, în funcţie de temperaturile exterioare înregistrate. Primăria Vatra Dornei are încheiate mai multe contracte de furnizare combustibil, iar suma necesară asigurării stocului este de 2,85 milioane de lei.

La reţeaua municipiului Vatra Dornei sunt racordate 15 instituţii publice, 67 societăţi comerciale şi 1.568 locuinţe particulare.

În oraşul Siret opt instituţii publice, opt agenţi economici şi 394 de consumatori casnici sunt racordaţi la sistemul centralizat, suma necesară asigurării gazului natural pentru sezonul rece fiind de aproximativ  1,1 milioane de lei.

Sursa citată menţionează că Termica SA Suceava, care a furnizat energie termică în acest an folosind gazele naturale, estimează că necesarul pentru un întreg sezon rece, ar fi de gaz natural în valoare de circa 33,7 milioane de lei.

Prefectura Suceava precizează însă că aceste costuri vor fi diminuate odată cu intrarea în funcţiune a noii centrale termice care ar urma să fie inaugurată în 9 noiembrie. „În ce priveşte municipiul Suceava sperăm ca încheierea etapelor pentru finalizarea în termen a investiţiei la noua centrală termică precum şi rezolvarea problemei transportului şi distribuţiei să ducă la livrarea de agent termic către locuinţele sucevenilor în condiţii optime în această iarnă”, a mai spus Sinescu.


Intră acum și în grupul de