Guvernul ingheata datoriile a peste 70 de societati


Intră acum și în grupul de

Datoriile inghetate vor fi anulate in momentul in care companiile vor fi privatizate sau la 1 ianuarie 2007, daca – pana atunci, societatile in cauza isi vor fi platit, la timp, in fiecare luna, datoriile catre stat.

Pentru companiile care nu respecta aceste conditii, la inceputul anului 2007 vor fi initiate procedurile de intrare in faliment.

Ministrul Finantelor, Mihai Tanasescu, spune ca de aceasta odonanta vor beneficia numai acele companii monitorizate care vor prezenta planuri de restructurare.

Impulsul financiar sau subventia care va fi acordata societatilor din domeniul distributiei de gaze este de sase mii de miliarde de lei, iar pentru cele din distributia de energie electrica de doua mii de miliarde de lei.

Prin aceste facilitati, ministrul finantelor spera ca nivelul datoriilor istorice din economia romaneasca va scadea cu 0,5 la suta din PIB.

Reducerea acestor datorii cu aproximativ 13 mii de miliarde de lei este unul dintre angajamentele asumate de Guvernul la negocierile cu Fondul Monetar International.

Romania ar urma sa semneze luna viitoare cu FMI un acord stand-by de supraveghere preventiva pe o perioada de doi ani.

Pe de alta parte, pentru a incheia negocierea cu Uniunea Europeana a capitolului privind concurenta, Romania se angajeaza ca societatile de stat sa nu mai beneficieze de ajutoare financiare sau de stergerea datoriilor in urmatorii zece ani.

Ministrul Mihai Tanasescu afirma ca varianta finala a ordonantei aprobata de Guvern a tinut cont de obiectiile ridicate atat de Uniunea Europeana, cat si de Fondul Monetar International.


Intră acum și în grupul de